ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 12 ianuarie 2016

Top 10 cele mai sănătoase alimente
Top 10 cele mai sănătoase alimente Jurnaliștii de la The Medical News Today au alcătuit o listă a alimentelor care sunt și gustoase și te ajută să îţi păstrezi sănătatea. Iată care sunte acestea.
Merele. Sunt o excelentă sursă de antioxidanţi, care luptă cu radicalii liberi, răspunzători de îmbătrânire și de apariţia mai multor boli. Multe studii spun despre măr că este „fructul miraculous” care prelungește viaţa. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că femeile care au început să mănânce mere în fiecare zi au înregistrat o scădere cu 23 de procente a colesterolului rău din sânge și o creștere cu 4% a celui bun, după numai 6 luni. 
Migdalele. Sunt bogate în nutrienţi, printre care magneziu, vitamin E, calciu, fibre și riboflavin. Ajută la menţinerea unui nivel ridicat de colesterol bun în sânge, datorită acizilor grași nesaturaţi pe care îi conţin. 
Broccoli. Este bogat în fibre, calciu, potasiu și fitonutrienţi, care reduc riscul apariţiei bolilor d e i n i m ă , a diabetului sau a unor tipuri de cancer. Conţine, de asemenea, vitamina C și beta-caroten, care e un antioxidant. 100 de grame de broccoli pot aduce 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C, eficientă în cazul răcelilor. Atenţie, însă! Dacă este prea mult gătit, multe din aceste beneficii dispar. 
Afinele. Sunt bogate în fibre, antioxidanţi și fitonutrienţi. Unele studii au legat consumul de afine de scăderea riscului de obezitate. 
Pește gras. Somon, păstrăv, hering, sardine sau macrou, aceste tipuri de pește au mult ulei în ţesuturi, fiind astfel bogate în Omega 3, despre care studiile arată că ajută inima și sistemul nervos. De asemenea, uleiul de pește este recomandat în bolile inflamatorii, precum artrita. 
Verdeţurile. Varza, spanacul, salata și toate frunzele verzi sunt benefice pentru sănătate. Spanacul, de exemplu, este foarte bogat în antioxidanţi, mai ales când este crud, preparat la aburi, sau fiert foarte puţin. Este o sursă de vitaminele A, B6, C, E și K, dar și de seleniu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, magneziu și fier. 
Cartofii dulci. Chiar dacă la noi nu sunt încă foarte populari, cartofii dulci sunt bogaţi în fibre, beta-caroten, carbohidraţi complecși, vitamina C și vitamina B. 
Germenii de grâu. Conţin mulţi nutrienţi vitali, precum vitamina E, acid folic, zinc, magneziu , fosfor și acizi grași esenţiali. De asemenea, sunt o sursă importantă de fibre. 
Avocado. Multă lume se ferește de acest fruct din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, în mod greșit. Este adevărat că aproximativ 75% din caloriile din avocado vin din grăsimi, însă este vorba despre grăsimi monosaturate (grăsimi bune). Sunt bogate în vitamina B, K și E și au un conţinut mare de fibre solubile și insolubile. Studiile au arătat că un consum regulat de avocado reduce nivelul de colesterol din sânge. Alte studii, aflate încă la început, leagă nutrienţii din avocado de oprierea evoluţiei cancerului oral. 
Fulgii de ovăz. Există studii care spun că dacă mănânci un bol cu fulgi de ovăz în fiecare zi, scade nivelul colesterolului din sânge, mai ales dacă era foarte ridicat. Sunt bogaţi în carbohidraţi complecși, fibre solubile, care încetinesc digestia și menţin nivelul glucozei din sânge. De asemenea, sunt foarte bogaţi în vitamina B, acizi grași omega 3 și potasiu.

Autor: Jurnalul.ro
Sursa: jurnalul.ro  Duminica, 10 Ianuarie 2016
Citeste despre: : alimente antioxidanti nutrienti brocoli

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu