ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 8 martie 2011

Marţipan sau fondant?

Marţipan sau fondant?

Life & Style - Oana Olaru

Maeştrii cofetari din întreaga lume folosesc marţipan sau fondant pentru a conferi torturilor pe care le creează un aspect deosebit
Decorarea torturilor a evoluat într-o veritabilă disciplină artistică în ultimul timp. Cofetarii s-au specializat în proiectarea şi realizarea de torturi care mai de care mai speciale şi mai trăsnite, care să încânte nu doar prin gust şi aromă, ci şi datorită aspectului deosebit. Pentru că şi clienţii devin mai pretenţioşi, cofetarii învaţă în fiecare zi cum să stăpânească arta de a crea torturi spectaculoase, cu forme şi structuri ingenioase, pe placul celor mai critici clienţi. Vă întrebaţi care este secretul din spatele realizării cu succes a torturilor în formă de prinţesă, supererou, corabie de piraţi, tigru sau orice alt personaj sau obiect la care vă puteţi gândi? Ei bine, secretul constă în utilizarea marţipanului şi a fondantului. Deşi cele două produse dulci sunt asemănătoare şi utilizate în acelaşi scop - ornarea şi decorarea torturilor - între ele există diferenţe semnificative.

Fondantul

Fondantul mai este cunoscut şi sub numele de pastă de zahăr, fiind folosit în special pentru crearea de decoraţiuni dulci precum flori, frunze, copaci şi alte figurine, în funcţie de tema aleasă pentru tort. Fondantul nu este altceva decât un amestec de zahăr sau glucoză şi jeleu - un fel de plastilină comestibilă, ideală pentru modelare. El este util în domeniul cofetăriei, fiind un material flexibil, care se întinde cu uşurinţă şi se întăreşte mai greu (spre deosebire de marţipan, care se usucă foarte repede). Această ultimă caracteristică este extrem de importantă, dacă avem în vedere faptul că fondantul este folosit pentru crearea de figurine detaliate, care necesită mult timp şi migală. Pasta de zahăr albă poate fi colorată după ce a fost modelată, însă cofetarii nu recomandă această practică, întrucât gustul fondantului se schimbă din această cauză. În schimb, pentru a crea fondant colorat, în timpul procesului de producţie în pasta de zahăr se încorporează coloranţi alimentari cu aromă naturală.  Un lucru pe care trebuie să îl ştiţi dacă vă hotărâţi să folosiţi fondant atunci când preparaţi un tort acasă este acela că fondantul nu se foloseşte niciodată pentru acoperirea blatului. Pasta de zahăr are nevoie de foarte mult timp pentru a se usca (chiar şi o zi), prin urmare riscaţi să nu reuşiţi să terminaţi de decorat tortul. Un pont: fondantul se aplică după ce blatul a fost îmbrăcat în marţipan.

Marţipanul

Spre deosebire de fondant, marţipanul este folosit în special pentru acoperirea blaturilor, întrucât conferă prăjiturii un aspect neted.
De altfel, cofetarii folosesc marţipanul ca „bază“ pentru aplicarea fondantului, mai ales atunci când forma tortului necesită muchii drepte şi suprafeţe plane (de exemplu, la torturile de nuntă, care trebuie să arate perfect). Spre deosebire de fondant, marţipanul, care este alb şi are un gust mai plăcut, poate fi „vopsit“ cu ajutorul unor coloranţi lichizi, iar gustul său poate fi îmbunătăţit prin stropirea cu esenţă de migdale sau de vanilie.
Marţipanul poate fi şi el folosit pentru realizarea de figurine, dar nu foarte elaborate, întrucât acest produs dulce nu este la fel de flexibil ca şi fondantul. În general, din marţipan se fac frunze şi flori, pentru că procedeul de realizare a acestora nu este foarte complicat.
Combinaţi avantajele
Dacă atunci când creaţi figurine pentru tort doriţi să beneficiaţi de avantajele celor două produse dulci - gustul plăcut al marţipanului şi flexibilitatea fondantului -, le puteţi amesteca. Astfel, veţi obţine un produs mai consistent, mai bun la gust şi mai uşor de modelat.    
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu