ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 19 aprilie 2012

Ce afecţiuni ascunde salivaţia în exces

 Ce afecţiuni ascunde salivaţia în exces
Ce afecţiuni ascunde salivaţia în exces
Atunci când glandele salivare secretă în exces, iar saliva se acumulează rapid în cavitatea bucală, apare hipersalivaţia (sialoreea).
O astfel de stare determină deglutiţie (înghiţire) repetată și modificări ale vocii. „Cauzele hipersalivaţiei pot fi locale (iritaţii la nivelul cavităţii bucale) sau generale (diverse afecţiuni sistemice).
Însă, cel mai frecvent, hipersalivaţia are drept cauză o iritaţia locală, oro-faringiană, care activează reflexul de salivaţie, prin stimulare senzitivă, transmisă pe calea nervului trigemen", explică prof. dr. Alexandru Bucur de la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din București.
În general, cele mai frecvente iritaţii bucale sunt cauzate de stomatite, de afte, de carii și de lucrări protetice fixe sau mobile incorect adaptate. Ba, mai mult, hipersalivaţia reflexă poate apărea ca urmare a unor formaţiuni tumorale și în special a acelor forme de cancer al cavităţii bucale aflat în stadii care se asociază cu simptomatologie dureroasă.
Gastrita și diabetul o pot favoriza
Persoanele diagnosticate cu gastrită ori cu ulcer gastric și duodenal, precum și cele care suferă de spasme esofagiene sau de hernie hiatală (trecerea permanentă sau intermitentă a unei porţiuni a stomacului prin hiatusul diafragmatic) sunt predispuse la hipersalivaţie.
Potrivit prof. dr. Alexandru Bucur, astfel de afecţiuni sunt însoţite de reflux gastro-esofagian persistent, iar hipersecreţia reflexă de salivă acţionează ca un tampon care neutralizează aciditatea conţinutului gastric ajuns în oro-faringe.
„Hipersalivaţia poate apărea și pe fondul unor boli cu caracter general, precum rabia, hipertiroidismul, insuficienţa renală cronică, diabetul, bolile neuro-psihice, intoxicaţiile etc.", explică prof. dr. Alexandru Bucur. Totodată, hipersalivaţia este destul de frecventă la gravide și se asociază cu momentul erupţiei dinţilor la copii.
Medicaţia se impune doar în complicaţii
În cazul formelor ușoare și tranzitorii de hipersalivaţie, tratamentul nu este necesar, deoarece înlăturarea cauzelor iritative locale generatoare de hipersalivaţie va duce la o normalizare a secreţiei salivare.
 „Pentru formele severe, persistente, s-au utilizat medicamente ce reduc secreţia de salivă (derivaţi de atropină), dar efectele adverse survenite au dus la abandonarea acestei terapii. O altă variantă este toxina botulinică, dar, riscurile legate de vecinătatea nervului facial impun o folosire extrem de judicioasă și bine argumentată a tratamentului respectiv", conchide prof. dr. Alexandru Bucur. 

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Miercuri, 18 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu