ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 30 octombrie 2014

Infectiile tractului urinar

Descriere generala

Infectiile tractului urinar sunt definite prin colonizarea si multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar.
Infectiile tractului urinar pot fi clasificate in functie de localizare in infectii urinare joase (cistite, uretrite, prostatite) si infectii urinare inalte (pielonefrite); in functie de simptomatologie in simptomatice si asimptomatice si in functie de caracterul infectiei in complicate si necomplicate.
 

Cuprins
Descriere generala
Cauze
Simptome
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnostic
Conduita terapeutica
Evolutie, Complicatii
Recomandari Medicale-Adresabilitate catre specialist
sus

Cauze

Infectiile tractului urinar sunt provocate de: enterobacterii (escherichia coli, klebsiella, proteus, enterobacter, pseudomonas),
enterococi, germeni anaerobi, chlamydia trachomatis, ureaplasma urealyticum, virusuri, fungi (candida albicans), bacil Koch

Factori de risc:
- sexul feminin,
- varsta,
- diabetul zaharat,
- sarcina,
- adenomul de prostata,
- litiaza renala

sus

Simptome

Infectiile tractului urinar pot fi asimptomatice, iar cele mai frecvente simptome, in functie de localizarea infectiei sunt: disurie (usturimi la urinat), polakiurie (urinari frecvente, in cantitate redusa), febra, frisoane, durere suprapubiana (in cistita) sau durere lombara (in pielonefrita).
Aceste simptome specifice se pot asocia cu simptome digestive (greturi, varsaturi).
Examenul clinic al pacientului poate fi normal, dar pacientul se poate prezenta febril, cu durere la palparea regiunii suprapubiene, sau cu durere la percutia lombelor.
sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

Investigatiile de laborator care pun diagnosticul de infectie urinara sunt: sumarul de urina si urocultura.
Asociat se pot efectua: hemoleucograma, VSH, creatinina. Ca si investigatii imagistice se recomanda ecografia abdominala pentru a decela prezenta litiazei renale sau vezicale, a adenomului de prostata sau a altor factori obstructivi vizibili ecografic.
Se mai pot efectua, la nevoie, urografie sau urotomografie si cistoscopie.

sus

Diagnostic

Diagnosticul se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic si a investigatiilor paraclinice.
sus

Conduita terapeutica

Regim igieno-dietetic: igiena personala, consum crescut de lichide (2-2,5l/zi), evitarea iritantelor tractului urinar
Tratament medicamentos:
-  antibioterapie: fluorochinolone (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin), aminopeniciline (amoxicilina, ampicilina), cefalosporine (cefuroxim, cefaclor), aminoglicozide (gentamicina),
-  trimetoprim-sulfametoxazol, nitrofurantoin
-  antispastice: drotaverina
-  antalgice: metamizol sodic
-  antipiretice: paracetamol
- adjuvant: merisor

sus

Evolutie, Complicatii

Evolutie: este de cele mai multe ori favorabila, dar dependenta de localizarea infectiei urinare si de caracterul complicat sau  necomplicat si mai ales de terapia aplicata.
Complicatii: cele mai frecvente sunt: cronicizarea, supuratii renale si perirenale, septicemie, insuficienta renala acuta si cronica
 

sus

Recomandari Medicale-Adresabilitate catre specialist

medicina interna, nefrologie, urologie
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu