ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 11 iunie 2011

Cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor

Cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor
Cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor
Dacă te învineţești ușor și ai mai mereu pete inestetice pe picioare și pe braţe, există câteva soluţii la îndemână care te pot ajuta să scapi rapid de ele. Secretul este să iei măsuri la scurt timp după lovitură.
Numită și echimoză, inestetica vânătaie poate apărea chiar și în urma loviturilor ușoare. La început, din cauza distrugerii vaselor superficiale de sânge, în locul vătămat va apărea o pată roșiatică. După câteva ore însă, se poate observa că regiunea afectată se mărește și se colorează în violet. În general, vânătăile trebuie tratate imediat, deoarece cu cât trece mai mult timp, cu atât timpul de vindecare va fi mai mare.
Netrată, o echimoză dispare în aproximativ trei săptămâni, modificându-și culoarea. Explicaţia este că, pe măsură ce cheagul se resoarbe, modificările se observă la nivelul pielii. Astfel, aceasta trece de la roșu la violet-albastru, apoi la albastru-verzui și, în final, la galben-verzui. Cele mai la îndemână soluţii pentru a grăbi vindecarea se pot găsi chiar în propria gospodărie.
Compresele reci opresc coagularea sângelui
Imediat după lovitură, medicii recomandă aplicarea unei comprese reci, deoarece oprește coagularea sângelui și, implicit, formarea vânătăii. Se pot utiliza cuburi de gheaţă, dar și alimente congelate. Astfel, înfășoară într-un prosop o pungă de legume sau de carne congelate și aplică-le pe locul vătămat. De asemenea, tot ca primă linie de tratament se recomandă vitamina K. Se găsește din belșug în alimente precum salata verde, spanac, urzici, varză, mazăre, morcovi și ovăz.
Arnica grăbește vindecarea
Unul dintre cele mai bune remedii împotriva vânătăilor este tinctura de arnică. Aceasta are rolul de a grăbi vindecarea scăzând, în același timp, sensibilitatea din zona respectivă. Cinci-șase picături de arnică se combină cu un sfert de cană de apă, iar în amestecul obţinut se înmoaie o bucată de tifon. Ulterior, tifonul se așază pe locul cu pricina și deasupra se aplică un bandaj. Acest tratament se va folosi de două ori pe zi. Pentru a scurta și mai mult timpul de vindecare, arnica se poate combina cu ceai de mușeţel, care are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice și analgezice.
Tătăneasă, de două ori pe zi
Tătăneasa reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii utilizate în tratarea pielii vătămate. Pentru a obţine rezultate în cel mai scurt timp, se recomandă ca frunzele de tătăneasă să se aplice în stare proaspătă pe vânătaie de cel puţin două ori pe zi. Efectul terapeutic al acestei plante se datorează conţinutului său bogat în alantoină, o substanţă care stimulează regenerarea ţesutului afectat. De asemenea, tătăneasa poate fi administrată și intern, însă numai sub supravegherea medicului fitoterapeut, deoarece conţine alcaloizi de pirolizidină, substanţe care sunt hepatotoxice.
Aplică pătrunjel pe zona afectată!
Conţinutul bogat în vitamina B12 îi conferă pătrunjelului calitatea de a stimula regenerarea ţesutului vătămat. În acest sens, se toacă două legături de pătrunjel și se aplică, timp de două ore, pe vânătaie. Procesul se repetă până ce culoarea vânătăii se estompează. Pentru a fi mai ușor de folosit, pătrunjelul mărunţit se poate combina cu apă și se pune la congelator. Cuburile astfel obţinute vor putea fi folosite mai ușor.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţe în apifitoterapie, reflexoterapeut
Neplăcutele vânătăi nu ar trebui să ne dea bătăi de cap,  dacă folosim câteva remedii naturale la îndemână. Astfel, în primă instanţă, se recomandă aplicarea de comprese cu tinctură de arnică sau folosirea decoctului din rădăcină de tătăneasă. De asemenea, vânătăile dispar în foarte scurt timp dacă se aplică comprese cu frunze de varză, cu frunze de tătăneasă sau cu bitter suedez. Dacă nu aveţi la îndemână aceste remedii, puteţi aplica o compresă înmuiată în apă rece cu oţet. Totodată, se pot cumpăra de la farmacie unguente cu arnică, castan, gălbenele sau hamamelis. De ajutor poate fi și uleiul de sunătoare.
Recomandare: Pentru a preveni apariţia vânătăii, aplică o jumătate de ceapă proaspăt tăiată imediat după lovitură.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 11 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu