ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 10 iunie 2011

Diabeticii își pot crește speranţa de viaţă

 Diabeticii își pot crește speranţa de viaţă
Diabeticii își pot crește speranţa de viaţă
Mici schimbări în stilul de viaţă întârzie cu câţiva ani apariţia complicaţiilor și îi ajută pe bolnavii de diabet să trăiască mai mult. Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt de cel puţin două ori mai expuse riscului de infarct sau de atac cerebral, iar 44% din diabetici fac insuficienţă renală.
La fiecare zece secunde, în lume, o persoană moare din cauza unei complicaţii severe a diabetului, arată statisticile internaţionale. Iar un studiu recent al cercetătorilor britanici de la Universitatea Cambridge a scos la iveală că această boală scade speranţa de viaţă cu aproximativ șase ani, excluzând riscul de deces prematur dat de bolile cardiovasculare asociate. În plus, este cunoscut faptul că, dacă nu este controlat în mod corect, diabetul determină o serie de complicaţii care afectează în mod negativ calitatea vieţii bolnavilor.
Dacă diagnosticul de diabet de tip I (insulinodependent) vine devreme și cu rigori foarte clare de tratament și de regim de viaţă, atunci când o persoană este diagnosticată cu diabet de tip II, principala recomandare este aceea de schimbare a stilului de viaţă. Iar această măsură, extrem de importantă pentru controlul glicemiei și pentru întârzierea apariţiei complicaţiilor, este foarte dificil de respectat pentru mare parte din bolnavi. De aceea, specialiștii sunt de părere că, odată cu diagnosticul de diabet, ar trebui inclus în schema terapeutică și sprijinul unui psiholog.
Poate fi controlat doar prin dietă
„În cazul diabetului de tip II se poate începe doar cu regim alimentar și cu program de mișcare, dar dacă boala progresează sau dacă recomandările de schimbare a stilului de viaţă nu sunt respectate, se începe un tratament pe cale orală, iar uneori se ajunge și la insulină", precizează medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica.
Pentru a întârzia începerea tratamentului medicamentos, care nu este lipsit de efecte secundare, este bine ca bolnavii să includă în dietă cromul. „Acest mineral menţine stabil nivelul zahărului din sânge printr-o corectă utilizare a insulinei, fiind recomandat diabeticilor", explică biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv din București. Putem asigura necesarul zilnic de crom consumând ficat, cereale integrale, gălbenuș de ou, ciuperci, fructe de mare, broccoli sau fasole verde. 

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 10 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu