ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 13 septembrie 2011

Bogăţiile toamnei

-
Toamna, anotimpul fructelor şi legumelor sănătoase

Bogăţiile toamnei

Life & Style - Delia PATRU

Odată cu sosirea toamnei, tarabele pieţelor s-au umplut de fructe şi legume, care de care mai gustoase şi mai aromate, dar şi sănătoase
Toamna a venit şi, odată cu ea, şi nenumărate sortimente de fructe şi legume, care nu trebuie să lipsească de pe masa nimănui. Odată cu sosirea sezonului autumnal, pieţele sunt pline de struguri, mere, pere, gutui, dar şi vinete, gogoşari, dovlecei, care le aşteaptă pe gospodinele dornice să înceapă prepararea conservelor pentru iarnă. La tot pasul, comercianţii ne îmbie cu struguri de toate formele, mărimile şi culorile, cu mere şi pere zemoase. Şi nu doar papilele gustative au de câştigat de pe urma acestei experienţe, căci fructele şi legumele toamnei sunt o adevărată mană cerească pentru sănătate.
Strugurii, de exemplu, datorită conţinutului de flavonoizi, au capacitatea de a ne proteja inima. La fel de benefic pentru inimă este şi vinul roşu, consumat bineînţeles în cantităţi moderate. Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, un pahar cu vin consumat în fiecare zi, pe o perioadă de patru săptămâni, are efecte cardioprotectoare şi, în acelaşi timp, ameliorează cu 30% circulaţia sanguină la nivelul creierului.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că strugurii sunt o adevărată comoară pentru sănătate, datorită faptului că au în compoziţia lor vitaminele C, K, B1, B2 şi B6, toate cu efect antioxidant, care întăresc sistemul imunitar. În acelaşi timp, trebuie menţionat şi faptul că resveratrolul din struguri, care este un antioxidant puternic, neutralizează efectul radicalilor liberi şi previne oxidarea celulară, principala cauză a îmbătrânirii premature.

Mere, pere în panere

O vorbă din bătrâni spune că „un măr pe zi ţine doctorul departe de casă“, iar această axiomă este confirmată de nenumărate studii. În primul rând, merele au un raport ideal între minerale, vitamine, fibre, proteine şi glucide. Mărul are capacitatea de a scădea foarte eficient colesterolul, efectul fiind determinat de fitonutrienţii din conţinutul său. De asemenea, acest fruct previne cancerul. Studii de laborator au arătat că mai multe substanţe din măr reduc capacitatea celulelor canceroase de a se dezvolta. Nu în ultimul rând, merele ne pot ajuta să fim ceva mai ageri. Este dovedit că merele stimulează producţia de acetilcolină, o substanţă care transmite mesaje între celulele nervoase.
De pe lista fructelor sănătoase nu puteau lipsi perele, care conţin numeroase elemente benefice întregului organism. În afară de apă, celuloză, grăsimi şi clorofilă, aceste fructe conţin şi componente importante pentru sănătate: săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum şi vitaminele A, B şi C. Astfel, perele pot fi întrebuinţate în tratarea afecţiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, precum şi în prevenirea gripei, a virozelor respiratorii şi a deficienţelor imunitare. Gutuile nu se lasă nici ele mai prejos când vine vorba de beneficii. Ele sunt un aliat de nădejde împotriva anemiei, măresc imunitatea organismului şi, datorită conţinutului mare de vitamina C, stimulează pofta de mâncare. De asemenea, gutuile sunt fructele cele mai bogate în vitamine şi minerale, cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier. Gutuile se recomandă în tratamentul afecţiunilor pulmonare, tuberculozei, ajută ficatul şi pancreasul, fiind benefice în caz de astm şi bronşită sau dureri articulare.
Legume sănătoase

Foarte bune în această perioadă sunt roşiile, folosite pentru salate, dar şi pentru conservele de iarnă. Chiar şi conservate, roşiile îşi păstrează nealterat licopenul din compoziţie, un antioxidant puternic, benefic pentru sănătate. De asemenea, toamna este sezonul sfeclei roşii, o legumă răcoritoare, energizantă şi foarte nutritivă. Sfecla roşie este benefică în caz de anemie, demineralizare, boli grave de plămâni şi chiar cancer, deoarece îmbunătăţeşte metabolismul, creşte conţinutul de hemoglobină şi normalizează tensiunea. Din lista legumelor benefice nu puteau să lipsească dovleceii, care conţin vitamina A sub formă de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru menţinerea unei vederi sănătoase. De asemenea, ardeiul gras conţine vitamine esenţiale, precum A şi C, dar şi alţi antioxidanţi necesari sănătăţii şi întăririi sistemului imunitar. Vinetele sunt alte legume care nu trebuie să lipsească de pe nici o masă, dat fiind că stimulează sistemul imunitar printr-o gamă completă de antioxidanţi, care asigură sănătatea inimii.
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu