ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 12 septembrie 2011

Adio, stres și durere, bun venit, relaxare!

Adio, stres și durere, bun venit, relaxare!
Adio, stres și durere, bun venit, relaxare!
Masajul este recomandat în caz de probleme circulatorii, de dureri articulare ori musculare, dar și pentru a combate celulita, stresul sau depresia. Această metodă terapeutică este poate cea mai comodă și cea mai plăcută cale de a ne menţine sănătatea, dar totodată și de a trata un număr mare de boli.
Indiferent dacă se execută manual sau cu ajutorul unor dispozitive, masajul acţionează asupra circulaţiei sangvine și asupra celei limfatice. Efectele sale asupra organismului sunt complexe: o mai bună oxigenare a ţesuturilor, stimularea producerii unor hormoni și a unor celule cu rol foarte important în apărarea organismului și, nu în ultimul rând, ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Crește tonusul psihic

Efectul relaxant al masajului se datorează faptului că stimulează secreţia de endorfine și de serotonină, hormoni care ne induc o stare de bine. El este oportun în situaţiile în care suntem stresaţi sau încordaţi, deoarece poate atenua deopotrivă tensiunile musculare și pe cele psihice. Datorită acestor efecte, masajul este indicat celor care suferă de insomnii, depresie ori de anxietate. Tipul de manevre pe care specialistul terapeut alege să le execute se face în funcţie de scopul urmărit. Astfel, mișcările de masaj lente au efect detensionant și induc somnolenţă, iar cele rapide sunt energizante.

Foarte eficient în scop relaxant este masajul cu pietre calde, în cadrul căruia se folosesc pietre vulcanice încălzite la temperaturi de aproximativ 40-50 de grade Celsius. „O parte dintre aceste pietre vulcanice se așază în anumite puncte energetice de pe corp. De obicei, pietrele pentru puncte fixe sunt mai mari și au diferite forme: cele rotunde sunt potrivite pentru braţe și mâini, iar cele mai lunguieţe, pentru zona gâtului", explică dr. Ciprian Popescu, medic specialist în medicină de familie, cu competenţe în acupunctură și în masaj.
Pe lângă masajul de relaxare, există și cel terapeutic, recomandat în cazul unor boli cronice. Acesta nu trebuie să înlocuiască însă tratamentul recomandat de medicul curant, ci doar să-l completeze. Datorită aceluiași efect detensionant asupra musculaturii, dar și faptului că stimulează secreţia unor substanţe antiinflamatoare în organism, persoanele cu afecţiuni musculare și articulare pot beneficia de o îmbunătăţire a mobilităţii și de o atenuare a durerii.

Atenuează problemele articulare

Cel mai indicat tip de masaj în aceste scopuri este cel clasic, numit și suedez. Cu ajutorul lui, pot fi atenuate problemele coloanei vertebrale, artroza, dar și poliartrita reumatoidă, însă aceste afecţiuni trebuie să se afle în fază cronică, atunci când articulaţia nu este roșie, umflată și dureroasă. Indicate în caz de boli reumatismale sunt și masajul Tui Na, de origine chineză, precum și masajul japonez Shiatsu. Ambele urmăresc armonizarea energetică a corpului. Globulele albe, al căror rol este crucial în apărarea contra microbilor, circulă în corp prin intermediul vaselor limfatice. Tot ele sunt acelea care preiau deșeurile din ţesuturi pentru ca apoi să fie eliminate și să protejeze în acest mod buna funcţionare a tuturor organelor.

Detoxifiere prin drenaj limfatic

Masajul care acţionează asupra sistemului limfatic și care se numește drenaj limfatic îmbunătăţește capacitatea de vindecare a organismului prin stimularea circulaţiei globulelor albe și, totodată, realizează o detoxifiere eficientă. Pentru că are proprietatea de a elimina toxinele, acest tip de masaj poate atenua celulita. Drenajul limfatic se poate efectua prin mișcări de masaj clasic, dar pentru aceasta, terapeutul trebuie să știe foarte bine poziţionarea ganglionilor și a vaselor limfatice. Tocmai de aceea, acest tip de masaj trebuie efec­tuat doar de specialiști.

Are și contraindicaţii

Niciun tip de masaj nu este recomandat celor care suferă de infecţii ale pielii, care au răni sau incizii chirurgicale nevindecate, vene varicoase. Tipurile de masaj energice, viguroase, cum este Tui Na, sunt contraindicate persoanelor cu osteoporoză, cu tulburări de coagulare, gravidelor și persoanelor cu anumite forme de cancer, precum cel osos.

Ajută absorbţia medicamentelor în piele

Folosirea unor uleiuri, creme sau unguente este recomandată în timpul masajului, deoarece facilitează mișcările masorului și, în plus, se absorb în concentraţie mai mare în organism. Pot fi utilizate uleiuri hidratante și tonice pentru piele sau unguente cu proprietăţi analgezice, dacă se dorește atenuarea durerii și rigidităţii cauzate de bolile musculoscheletale.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 11 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu