ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 13 septembrie 2011

Limonadă pentru sănătate

-

Limonadă pentru sănătate

Life & Style - Oana Olaru

După cum bine se ştie, lămâile sunt o sursă importantă de substanţe nutritive, indiferent că este vorba de vitamina C, vitamina B, riboflavină, calciu, fosfor, magneziu sau proteine. Iar toate acestea se găsesc în sucul acestui fruct şi, în consecinţă, şi în limonadă. Pentru prepararea acesteia, este nevoie doar de câteva lămâi, stoarse bine, peste care se adaugă apă. Numeroase studii au demonstrat că limonada este benefică pentru tratarea mai multor afecţiuni. De exemplu, limonada preparată cu apă caldă se poate dovedi un real ajutor împotriva greţurilor, arsurilor la stomac sau a paraziţilor intestinali şi, în acelaşi timp, combate simptomele de indigestie şi constipaţia. Nu trebuie omis nici faptul că de ceva vreme încoace a revenit la modă aşa-numita dietă cu limonadă. Deşi aceasta a fost lansată de Stanley Burroughs încă din anul 1940, The Master Cleanse Diet, cum este numită de specialişti, a revenit în actualitate după ce Beyonce a recunoscut că recurge la acest tip de regim atunci când vrea să piardă câteva kilograme. În plus, această dietă are drept obiectiv şi detoxifierea şi curăţarea organismului. De altfel, mulţi specialişti în nutriţie afirmă că trei pahare de limonadă pe zi, băute timp de o săptămână, ajută la eliminarea toxinelor.

Efecte benefice

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din California, de la Comprehensive Kidney Stone Center, a demonstrat faptul că limonada previne formarea calculilor renali. În opinia specialiştilor americani, un consum ridicat de lichide ajută la o stare bună a sănătăţii, dar în mod special limitează formarea calculilor renali. Limonada este astfel considerată, pe drept cuvânt, un ajutor de nădejde datorită conţinutului de acid citric, care este un inhibator natural al formării „calculilor“. Pentru studiul lor, cercetătorii au împărţit participanţii în două grupuri, iar celor din primul le-au dat să bea zilnic limonadă. La finalul studiului, specialiştii au observat o reducere a formării calculilor renali de la 1.00 la 0.13, şi asta datorită acidului citric conţinut de lămâi.
Un alt studiu, realizat de data aceasta de cercetătorii americani de la Universitatea din Ohio, a demonstrat că limonada îndulcită cu zahăr ajută la reducerea agresivităţii. Specialiştii au ajuns la această concluzie în urma unui experiment realizat pe 62 de studenţi. O parte dintre aceştia au fost serviţi cu limonadă îndulcită cu zahăr, iar restul cu limonadă îndulcită cu înlocuitori artificiali.
Câteva minute mai târziu, când glucoza a pătruns în sânge, subiecţii au fost împărţiţi în două grupe, fiind testaţi într-un joc care avea la bază competiţia între participanţi. Cei care pierdeau auzeau în căşti un zgomot neplăcut, conform unei gradaţii de la 1 la 10, la alegerea adversarului. Primul grup a ales, în medie, nivelul de zgomot 4,8, iar cea de-a doua categorie - nivelul 6,06. În acest fel, experţii psihologi au putut stabili gradul de agresivitate al subiecţilor. După examinarea rezultatelor, s-a constatat că persoanele care consumaseră limonadă cu zahăr s-au comportat mai puţin ostil decât celelalte.
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu