ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 11 iunie 2011

Cum vă feriţi de bacterii ucigașe

 Cum vă feriţi de bacterii ucigașe
Cum vă feriţi de bacterii ucigașe Gătiţi alimentele la temperaturi de peste 70 de grade C, folosiţi ustensile diferite pentru alimente crude și pentru cele gătite, nu lăsaţi mâncarea caldă să se răcească la temperatura camerei.
Toxiinfecţiile alimentare și marile epidemii bacteriene încep, de cele mai multe ori, în bucătărie, dacă nu sunt respectate reguli simple de igienă, situaţie care ar putea sta și la baza actualei epidemii de E.coli din Europa.

Deși alimentele, fie că sunt vegetale sau carne, sunt habitatul natural al bacteriilor, foarte multe microorganisme pot avea efecte dezastruoase asupra sănătăţii copiilor, bătrânilor sau persoanelor cu imunitate scăzută. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii stabilește cinci reguli de aur în bucătărie.

1. Apă și săpun
Regula de bază atunci când gătiţi sau manevraţi alimente este să vă spălaţi pe mâini, înainte și în timpul preparării. Spălaţi și dezinfectaţi toate suprafeţele și ustensilele folosite la prepararea hranei și protejaţi bucătăria de insecte, paraziţi și animale.O multitudine de microorganisme sunt larg răspândite în sol și în apă sau sunt purtate de alimente, de insecte și chiar de oameni.

"Chiar dacă majoritatea nu afectează sănătatea, unele sunt extrem de periculoase. Se pot transmite ușor prin mâini murdare sau pot fi aduse de muște și pot provoca toxiin fecţii aliementare sau alte boli grave. Regula de bază este să spălaţi legumele cu multă apă și chiar și cu puţin săpun sau detergent", recomandă specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.

2. Nu atingeţi alimentele gătite de cele crude. Alimentele crude, în special carnea, ouăle și fructele de mare pot conţine microorganisme periculoase care pot contamina și alte alimente în timpul pregătirii și depozitării. "De aceea, carnea se așează jos în frigider, ca nu cumva să se scurgă zeama aceea în alte alimente. Nu folosiţi aceleași cuţite și tocătoare și pentru carne și pentru legume. Depozitaţi alimentele în cutii sau în caserole pentru a evita contactul cu alimentele crude", sunt sfaturile experţilor OMS.

3. Gătiţi la peste 70 grade C
Studiile au demonstrat că atunci când sunt gătite la o temperatură de peste 70 de grade C, majoritatea microorganismelor pe riculoase mor. O atenţie deosebită necesită carnea tocată, carnea macră, ouăle și fructele de mare. "Supele, ciorbele și tocăniţele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70 de grade Celsius, iar când fierbeţi carnea, asiguraţi- vă că zeama este limpede", recomandă medicul. De asemenea, reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mare, preferabil peste 60 de grade C.

4. Atenţie la temperaturi
Microorganismele se pot înmulţi rapid la temperatura camerei. Menţinând temperatura de depozitare a alimentelor sub 5 grade C sau la peste 60 de grade, înmulţirea bacteriilor e încetinită sau chiar oprită. Foarte puţine microorganisme se dezvoltă și sub 5 grade. "Nu decongelaţi alimentele la temperatura camerei, pentru că sucul care se scurge este un mediu excelent de înmulţire a bacteriilor. Legumele congelate pot fi puse direct în tigaie, iar carnea se poate decongela la microounde", adaugă specialistul Zugravu.

5. Folosiţi surse de apă sigure
Folosiţi apă potabilă sau diverse filtre pentru a o trata, alegeţi alimente proaspete, mai degrabă procesate, cum ar fi laptele pasteurizat. Aruncaţi alimentele mucegăite. "Nu e suficient să tai partea mucegăită, pentru că tot alimentul este mucegăit", mai spune Corina Zugravu.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Sambata, 11 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu