ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 30 octombrie 2014

Ceapa (Allium cepa) - beneficii şi proprietăţi


Autor: Paula Rotaru


  • Denumire populară: ceapa, ceapa bulgareasca, cepoi
  • Denumire științifică: Allium cepa


Descriere

Ceapa este o plantă bienală sau trienală şi este una din cele mai des întâlnite legume, mai ales în partea de sud şi sud-est a ţării. Ceapa este originară din Asia iar în perioada antică se credea că ceapa dă putere, fiind consumată de soldaţi inainte de a merge la luptă. În China antică era considerată un simbol al inteligenţei .
Ceapa are în sol un bulb iar la suprafaţa solului cresc frunzele cu formă cilindrică. În cel de-al doilea an creşte tulpina în vârful căreia există o inflorescenţă rotundă care conţine numeroase flori albe, de dimensiuni reduse.

În scop medicinal se utilizează bulbii recoltaţi la sfârşitul verii.
Cuprins
Descriere
Ceapa - Compoziţie
Ceapa - Acţiune
Ceapa - Indicaţii terapeutice
Ceapa - Precauţii şi contraindicaţii
Ceapa - În cosmetică
sus

Ceapa - Compoziţie

Ceapa conţine săruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoză, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine.
sus

Ceapa - Acţiune

Ceapa are efect antimicrobian, antiinfecţion, antihelminitic, antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, echilibrant glandular, antitrombozic, vermifug, diuretic, hipotensiv, stomahic, vasodilatator şi stimulează imunitatea.
sus

Ceapa - Indicaţii terapeutice

Intern, ceapa este recomandată pentru tratamentul edemelor, pleureziei, diareei, pericarditei, ascitei, bronşitei, tusei, diabetului, în hipercolesterolemii, arteroscreloză, hpertensiune arterială, tromboză, anorexie, infecţii ale căilor respiratorii superioare, astenie, infecţii genito-urinare, prostatită, rahitism, paraziţi intestinali, surmenaj, impotenţă, boli reumatice  - sub forma de infuzie, decoct.
În uz extern, ceapa este indicată pentru abcese, panariţii, nevralgii dentare, piodermite, arsuri, degerături, furuncule, stomatite, plăgi, pistrui - sub formă de băi locale, compresă, cataplasmă.
sus

Ceapa - Precauţii şi contraindicaţii

La bolnavii cu gastrit[, colon iritabil, colită de fermentaţie sau cei cu intoleranţă la ceapă, la care pot apărea tulburări care să agraveze starea, doza se reduce până la limita suportabilităţii şi se creşte treptat, până organismul se obişnuieşte.
 
sus

Ceapa - În cosmetică

Cu bulbi de ceapă zdrobiţi se pot face fricţionări zilnice care ajută la îndepărtarea pistruilor, iar seleniul conţinut are acţiune importantă asupra părului, unghiilor şi redă elasticitate pielii.
 


Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu