ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 19 aprilie 2012

Cum să-ţi ţii în frâu pofta de dulciuri

 Cum să-ţi ţii în frâu pofta de dulciuri
Cum să-ţi ţii în frâu pofta de dulciuri Privarea de alimente cu mult zahăr provoacă uneori stări asemănătoare sevrajului. Aflaţi câteva metode de vindecare!
 
Zahărul stimulează serotonina și dopamina, aceiași hormoni "ai fericirii" activaţi și de droguri, arată studii complexe efectuate pentru înţelegerea fenomenului.
Ameţeală și frisoane de la lipsa zahărului
Fie că vorbim de dependenţă sau de o problemă de control, privarea de la porţia zilnică de zahăr poate genera manifestări extreme precum stări de ameţeală, anxietate și chiar frisoane.

Zahărul activează toate celulele din creier. Consumul excesiv de dulciuri poate modifica receptorii de la nivelul creierului, care reglează ceea ce mâncăm. Modificarea cantităţilor poate face ca și simpla imagine a unui aliment dulce să se manifeste la nivel cerebral, ca și în cazul dependenţilor de droguri. "Tendinţa de a ciuguli mereu câte ceva dulce provoacă variaţii ale nivelului de zahăr din sânge. În felul acesta, pot exista scăderi bruște ale glicemiei, care dau ameţeli și frisoane", detaliază medicul Kristin Kirkpatrick, de la o clinică din Cleveland (SUA).
Specialiștii spun că, pentru a scăpa de dependenţa de zahăr trebuie să urmaţi o dietă care să vă ajute să schimbaţi total modul în care mâncaţi.
Eliminarea bruscă a zahărului este o metodă temporară, a cărei efecte sunt de scurtă durată.
Încercaţi să eliminaţi dulciurile treptat. Începeţi prin a elimina desertul, după cină. Apoi reduceţi zahărul din cafea sau cereale, însă nu vă așteptaţi la miracole. Este nevoie de timp pentru a scăpa definitiv de dependenţă.
Când vrei dulce, de fapt îţi e foame
Dacă după-amiază vi se face brusc poftă de ceva dulce, nu daţi vina neapărat pe dependenţa de zahăr. Foamea este de cele mai multe ori în spatele acestei dorinţe neașteptate. "Dacă mâncaţi suficient la mesele princiapale și dacă luaţi o gustare sănătoasă, cu fructe, puteţi minimiza dorinţa arzătoare pentru dulciuri", garantează Nancy Clark, nutriţonist sportiv.
 

 

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Miercuri, 18 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu