ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 8 octombrie 2015

Uleiul de cătină, remediu-minune pentru sănătatea ta

Autor: Andreea Tudorică | 07 octombrie, 10:20 | 5 comentarii | 438 vizualizari
Foarte bogat în compuşi cu valoare terapeutică, uleiul de cătină poate fi folosit pentru ameliorarea şi chiar tratarea mai multor afecţiuni, de la ulcer, la acnee. Conţine numeroase vitamine, printre care A,C,E şi unele B-uri, iar dacă îl foloseşti ca supliment natural, starea generală a sănătăţii se poate îmbunătăţi.
Uleiul de cătină se obţine din fructele acestui arbust prin procese de presare şi extracţie cu aparatură specială. Culoarea portocalie a uleiului de cătină este dată de conţinutul bogat de carotenoide, compuşi prezenţi şi în morcovi.
Tratament pentru afecţiunile pielii
Uleiul de cătină este un ingredient esenţial în unele produse cosmetice anti-îmbătrânire. Poate fi aplicat direct pe piele, fără a fi diluat pentru că ajută la atenuarea ridurilor, a liniilor fine şi a petelor de pe faţă. Acizii graşi şi carotenoidele din acest ulei pătrund în piele şi o hrănesc. De asemenea, te poate proteja şi  împotriva arsurilor solare.
Ungerea regulată cu ulei de cătină îţi hidratează pielea. În cazul în care suferi de eczeme, aplică pe erupţie ulei de cătină diluat într-un gel cu aloe vera. Senzaţia de mâncărime se va atenua şi vindecarea va fi mai rapidă.
Uleiul de cătină poate fi de mare ajutor şi în cazul acneei, reducând roşeaţa coşurilor şi diminuându-le mărimea, în timp. Îl poţi aplica direct pe coşuri sau chisturi folosindu-te de puţină vată. Dacă pielea ta este sensibilă la acest tip de ulei, îl poţi combina cu câteva picături din cel de măsline ori de cocos.
Remediu în caz de ulcer
Indiferent dacă este vorba de un ulcer al gurii ori unul peptic (al stomacului, duodenal ori al esofagului), poţi folosi ulei de cătină. Dar ai grijă să nu-l iei în concentraţie mare, pentru că poate afecta mucoasele. Pune un sfert de linguriţă de ulei de cătină într-o jumătate de pahar de suc natural.
Bea de cel mult 2 ori pe zi, timp de 3 luni. În timpul acestui tratament, evită mâncărurile picante. Durerile ar trebui să treacă în câteva zile, iar ulcerul gurii ar trebui să se vindece destul de rapid. Acest remediu este foarte eficient şi în caz de arsuri stomacale şi reflux gastro-esofagian, pentru că normalizează secreţiile acide la nivelul stomacului.
Recomandat în caz de astm
Pentru că are efect bronho-dilatator, uleiul de cătină poate fi folosit pentru reducerea simptomelor astmului, cum ar fi tusea. Dacă îţi place mirosul, îl poţi pulveriza de câteva ori pe zi în camera în care stai. În caz de tuse productivă, fă gargară cu ulei de cătină.
Adaugă 20 de picături de ulei într-un pahar cu apă la temperatura camerei sau chiar încălzită. Te va ajuta să elimini mai repede mucozităţile.
Protejează ochii
În caz de infecţii oculare, fotofobii, retinopatii, glaucom, cataractă ori conjunctivite, înghite cu puţină miere, după fiecare masă, câte o linguriţă de ulei de cătină.
INFO: În funcţie de gravitatea bolii, se recomandă ca durata curei cu ulei de cătină să varieze de la 3 la 6 luni până la un an, fără întrerupere.
Sfat: Diabeticii pot lua uleiul de cătină pe puţină pâine sau cu tărâţe de grâu.
Proprietăţile uleiului de cătină
Antioxidant – conţine aproximativ 60 de antioxidanţi;
Antiinflamator – uleiul reduce inflamaţia când este folosit intern, dar şi extern;
Anti-colesterol - reduce, în mod natural, nivelul colesterolului;
Anti-astmatic şi expectorant– uşurează spasmele astmatice şi bronhice;
Emolient – înmoaie pielea;
Digestiv –îmbunătăţeşte digestia
Vindecă diversele erupţii
Info Plus: Uleiul de cătină se foloseşte şi în cazul afecţiunilor cardiovasculare (miocardite, ateroscleroză, hipertensiune, boli coronariene, stenoză mitrală, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic). Se iau câte 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă (cu puţină miere). Sursa „Mic tratat de fitomedicină“, de dr. Mihai Alin Scarlat şi Monica Tohăneanu.
logo click sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu