ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 9 octombrie 2015

 Remediul miraculos, ușor de preparat. Ce se întâmplă dacă iei o linguriţă de miere cu cătină în fiecare dimineaţă?
Remediul miraculos, ușor de preparat. Ce se întâmplă dacă iei o linguriţă de miere cu cătină în fiecare dimineaţă? Efectele benefice ale boabelor de cătină asupra sănătăţii sunt cunoscute încă din Antichitate. Fructele sunt folosite atât pentru prepararea ceaiurilor, cât și a sucurilor, siropurilor și uleiurilor. Cătina este de zece ori mai bogată în vitamina C decât citricele. Conţine, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P și F. Vitamina E din cătină este foarte importantă în procesele de regenerare ale organismului.
Foarte bună pentru copiii care răcesc ușor

„Eu folosesc cătina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru creșterea imunităţii. O recomand părinţilor cu copii subnutriţi sau care răcesc ușor”, explică dr. Laura Zainescu, medic de medicină generală cu competenţe în apifitoterapie și homeopatie la Kronmedica Brașov.

Specialistul mai spune că pentru creșterea imunităţii se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite, amestecate cu miere: „Se administrează o linguriţă pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, dacă e vorba de un copil cașectic i se poate da în fiecare zi pentru stimularea poftei de mâncare”.
Medicul adaugă că mlădiţele de cătină, mugurii și nu fructul sunt cele mai bune. Pentru un efect imunizant maxim, mugurii de cătină trebuie combinaţi cu echinaceea cu propolis, coacăz negru și măceșe.
Un alt fel în care se poate consuma cătina este sub formă de suc. Acesta se obţine din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust îmbunătăţit, întrucât cătina este amăruie. Fructele sunt folosite și în industria cosmetică. Datorită conţinutului bogat în vitaminelele A și E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc și regenerează ţesuturile, tratează arsurile și escarele, scrie www.doctorulzilei.ro
Reţetă
Sirop de cătină cu miere
Dintr-o jumătate de kilogram de fructe de cătină spălate și curăţate de codiţe și 500 ml de miere se obţine un amestec care se dă prin mixer. Pasta obţinută se trece prin tifon pentru a îndepărta cojile. Ce rămâne se pune în sticle și se lasă la macerat câteva zile. Se păstrează în frigider și se ia o linguriţă dimineaţa, eventual cu apă plată. Există și varianta de a adăuga pur și simplu cătina în miere și de a o lăsa la rece câteva zile.
CE BOLI TRATEAZĂ ȘI PREVINE CĂTINA?
”Cătina este foarte indicată în stimularea sistemului imunitar, în tratarea răcelilor, gripei, infecţiilor.  Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente. În caz de răceli, gripe, pneumonii, se consumă sirop de cătină pe stomacul gol sau se face o cură de cătină cu miere, grăbind astfel vindecarea. Hemoragiile interne, bolile splinei și ale ficatului se tratează tot cu suc sau ulei de cătină, precum și cu pulbere din scoarţă de cătină. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se tratează cu ajutorul sucului sau a pulberii de cătină. Spre exemplu, ca remediu de urgenţă în cazul dizenteriei și a diareei, precum și a colitelor, se ia o linguriţă de pulbere de scoarţă. Râia și plăgile, precum și arsurile pot fi tratate cu ulei de cătină”, explică dr. Cătălin Luca.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Miercuri, 7 Octombrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu