ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 octombrie 2015

Idei de retete cu ciuperci

Despre
Daca doresti sa gatesti o mancare doar din legume, daca urmezi regulile unui regim vegetarian sau pur si simplu vrei sa consumi mai putina carne, este foarte important sa ajungi la un echilibru intre capacitatile nutritive si gustul preparatelor. Un avantaj major al ciupercilor este faptul ca sunt un ingredient extrem de versatil, pot fi folosite in diverse combinatii, pentru a gati preparate diferite in fiecare zi. In plus, toamna se gasesc proaspete diferite soiuri, fiind perfecte pentru aproape orice – incluse in salate sau garnituri, gatite la cuptor cu diverse umpluturi sau aromatizate cu diferite condimente. ciuperci
Ciupercile sunt si foarte sanatoase, o sursa excelenta de vitamina D, proteine si carbohidrati. Au un index glicemic scazut, fiind potrivite daca suferi de diabet. Mai mult, te ajuta sa mentii colesterolul la un nivel optim si iti pastreaza inima sanatoasa, in timp ce vitaminele B1 si B2 vor sustine in mod natural sistemul imunitar. Daca urmezi un regim de slabire, ciupercile sunt alegerea ideala, nu au foarte multe calorii. Se gatesc rapid, au un gust deosebit si poti gasi nenumarate optiuni – bureti, ghebe, hribi, galbiori. Iata doar cateva idei pentru cum poti include ciupercile in regimul alimentar zilnic.

Omleta cu ciuperci

In cateva minute, iti poti face un mic dejun sanatos si satios. Incalzeste o lingura de ulei de masline intr-o tigaie, apoi adauga ciuperci maruntite si putin cimbru, pana cand se inmoaie, asezoneaza cu sare si piper. Bate cateva oua si fa o omleta, apoi pune la mijloc ciupercile gatite. La final, intinde o lingurita de smantana si vei avea o masa perfecta, ce-ti va da energia necesara pentru ziua ce urmeaza.

Paine toast cu ciuperci

Inca o reteta potrivita pentru micul dejun se prepara la fel de rapid. Pune cateva felii de paine integrala sau neagra in toaster si fa un amestec de ciuperci. Topeste unt intr-o tigaie si gateste ciupercile timp de cateva minute, amestecand ocazional. Adauga treptat putina smantana, pana cand obtii un sos cremos, asezoneaza cu sare si piper. Intinde imediat pe painea prajita.

Supa crema de ciuperci

Pentru masa de pranz, incearca o reteta clasica – supa crema de ciuperci. Taie-le fin, procedeaza in mod similar cu ceapa, telina, putin usturoi, patrunjel si cimbru. Pune toate legumele intr-o cratita cu ulei de masline pe foc, acopera cu un capac si lasa-le sa se inmoaie. Toarna deasupra supa de pui sau supa de legume, pana cand lichidul inceapa sa fiarba, mai lasa pe foc mic timp de 10-15 minute. Presara sare si piper, apoi transfera intr-un robot de bucatarie si paseaza sau foloseste un blender pentru a obtine consistena dorita. Supa va deveni foarte cremoasa si gustoasa daca adaugi smantana.

Paste cu ciuperci

Daca vrei sa gatesti felul doi, fa un sos cu ciuperci si toarna-l deasupra unor paste. Poti alege orice tip de paste, prepara-le conform indicatiilor de pe ambalaj. Incearca diverse combinatii pentru sos, in functie de ingredientele pe care le ai – poti face sos cu ciuperci, ceapa si vin alb sau unul pe baza de smantana. Rade cascaval si masa de pranz este gata.

Tocanita de ciuperci

Incearca o reteta diferita de tocanita de ciuperci, foloseste cateva arome noi. Soteaza ceapa si usturoi in putin ulei de masline, adauga ciupercile si vin alb, dar amesteca si o lingurita de smantana si un varf de lingurita de mustar. Asezoneaza cu sare, piper si busuioc.

Risotto cu ciuperci

Gustul puternic al ciupercilor se transfera intr-un risotto specific bucatariei italiene. Fierbe ciuperci si fa o supa. Topeste putin unt si soteaza ceapa, pune orezul deasupra si vin alb si amesteca bine. Apoi, toarna putin cate putin supa de ciuperci, cand se absoarbe, mai adauga. Repeta procesul pana cand orezul devine cremos. Poti folosi ciupercile fierte pentru supa ca decor pentru preparatul final, alaturi de parmezan ras.

Ciuperci si cartofi la cuptor, cu cascaval

Un contrast delicios se obtine daca alegi sa combini ciupercile cu cartofi, sa prepari ingredientele la cuptor, impreuna cu cascaval, ce se va topi deasupra. Preincalzeste cuptorul si pregateste o tava cu hartie de copt. Aseaza ciupercile taiate in tava, asezoneaza cu sare si piper, dar si cateva condimente – salvie si praf de usturoi. Picura putin ulei de masline si lasa ciupercile la cuptor pana devin moi, aproximativ 15 minute. Scoate-le si procedeaza la fel cu cartofii, marind timpul sau temperatura, vor fi gata in 30-35 de minute. Combina ciupercile si cartofii in aceeasi tava si rade cascaval deasupra, apoi mai pune in cuptor doar cateva minute, pana cand se topeste.

Salata cu ciuperci

Iti poti face o salata, chiar si atunci cand nu gasesti legume specifice unui astfel de preparat. Taie ciupercile si o radacina de telina in fasii subtiri, acopera cu o folie si pune la frigider. Fa un sos din suc de lamaie si putin ulei de masline. Amesteca ciupercile si telina cu acest sos si rade parmezan deasupra, o salata delicioasa pentru o cina perfecta. Daca vrei varianta calda, incearca salata cu ciuperci si cartofi, prepara-i la cuptor si fa un sos de otet si patrunjel.
Asa cum observi, poti face chiar orice preparat cu ciuperci. De la supe si pana la tocanite sau paste, dau savoarea aceea unica mancarurilor. Pot fi garnituri simple pentru fripturi, daca le pui la cuptor sau pe gratar cu putina branza in mijloc sau chiar pot inlocui carnea folosita in reteta de lasagna. Versatile si usor de preparat, ciupercile sunt ingredientul ideal in orice mancare.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu