ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 14 iunie 2015

Termoterapia, soluţia ideală pentru durerile de spate
Termoterapia, soluţia ideală pentru durerile de spate Te supără durerea de spate? Îţi dorești să faci mișcare, dar ai spatele înţepenit? Aplicarea locală a căldurii reprezintă o metodă sigură și eficientă pentru reducerea durerii de spate și redobândirea mobilităţii.
Pentru a profita de efectele binefăcătoare ale căldurii, nu mai suntem nevoiţi să apelăm la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispoziţie metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele încălzitoare.
Durerea de spate, semnal de alarmă

Durerea de spate afectează milioane de persoane în întreaga lume. Până la 80% din populaţie ajunge să sufere din cauza durerii de spate de-a lungul vieţii.
Actualmente, o persoană din cinci suportă durerea de spate de cel puţin trei luni, potrivit ghidurilor europene privind managementul durerii cronice de spate.
Cu toate acestea, durerea de spate este adesea ignorată și netratată corespunzător. Pentru mulţi dintre pacienţi pot trece chiar și zece ani sau mai mult până la stabilirea cauzei durerii de spate. Or, diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esenţiale pentru reducerea durerii și limitarea consecinţelor pe termen lung: scăderea calităţii vieţii, deficit locomotor, incapacitate de muncă.
Pentru a nu ajunge aici, medicii vă recomandă prezentarea la un consult de specialitate de la primele semne ale durerii de spate.
Cum acţionează căldura?
În majoritatea cazurilor, durerea de spate este de origine mecanică, adică se asociază cu efort fizic excesiv, traumatisme, posturi vicioase, sedentarism. În aceste cazuri, aplicarea locală a termoterapiei este o soluţie eficientă pentru calmarea durerii.
Căldura acţionează benefic asupra ţesuturilor moi: mușchi, tendoane, ligamente. Cum în majoritatea cazurilor durerea acută de spate este provocată de o contractură puternică a musculaturii paravertebrale, căldura este indicată cu predilecţie în astfel de situaţii pentru calmarea durerii și combaterea rigidităţii.
Când căldura este aplicată la locul durerii, semnalele dureroase care sunt transmise către creier vor fi înlocuite cu semnale de cald. În plus, aplicată la nivel local, căldura determină vasodilataţie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive:
îmbunătăţește circulaţia sangvină,
asigură transportul oxigenului și nutrienţilor către zona vătămată, grăbind vindecarea,
favorizează starea de bine și relaxarea musculaturii.
Căldura ajută de asemenea la creșterea elasticităţii ţesuturilor, ceea ce are ca rezultat îmbunătăţirea mobilităţii.
Când este indicată căldura?

Terapia prin căldură permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menţinerea unei posturi vicioase.Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxaţie, fibromiozită, lombosciatică, dureri reumatice. 
Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exerciţiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate și prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mișcare, crește metabolismul celular, ceea ce ajută mușchii să funcţioneze mai bine.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Sambata, 13 Iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu