ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 5 aprilie 2015

Peștele ne ţine inima sănătoasă
Peștele ne ţine inima sănătoasă Azi, în Duminica Floriilor, este dezlegare la pește. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Bojor, un adept al cărnii albe (pește, piept de pui și curcan fără pieliţă) ne vorbește despre beneficiile acestui aliment.
Odinioară, medicii îi sfătuiau pe părinţi să le dea copiilor ulei de pește, ca să-i ferească de rahitism. Aveau dreptate. Vitamina D prezentă în peștele gras previne rahitismul și, indiferent de vârstă, menţine sănătatea oaselor și a dinţilor și calcemia normală. În dieta care ne protejează de osteoporoză, peștele e inclus datorită calciului. Conţinutul cel mai ridicat în calciu îl au sardelele, care se mănâncă cu oase cu tot. O cutiuţă de sardele conţine cca 370 mg calciu.
Persoanele care consumă mult pește au o inimă mai sănătoasă decât celelalte. Explicaţia: în peștele gras (și în uleiul de pește) sunt prezenţi, în cantităţi apreciabile, acizii grași omega-3, care protejează sistemul cardio-vascular și împiedică obstrucţia arterelor. Mai specific, principala lor acţiune este de a scădea concentraţia trigliceridelor (grăsimi dăunătoare din sânge). Pești grași sunt, printre alte specii, heringul, somonul și scrumbia.
Peștele alb are acizii grași omega-3 în cantităţi mai mici. Dar și el are valoare terapeutică și e recomandat în dieta multor afecţiuni. Fiind o proteină ușoară, peștele alb de ape curgătoare (asociat cu legume fierte în abur) face parte din dieta specifică afecţiunilor gastrointestinale, hepatice, pulmonare, tumorale, depresive etc.

Deoarece peștele merge bine cu mujdeiul de usturoi, iată o reţetă sănătoasă. Se curăţă “căţeii” dintr-o căpăţână și se pisează, apoi se adaugă o linguriţă de sare, o linguriţă de miere și o lingură de ulei presat la rece. Se freacă bine, până se obţine o pastă consistentă. Apoi se adaugă sucul de la o lămâie sau o lingură de oţet de mere. Îl poţi consuma și post.
 


Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 5 Aprilie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu