ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 5 aprilie 2015

Care măsline sunt mai sănătoase. Sfaturi pentru alegerea celui mai bun sortiment
Care măsline sunt mai sănătoase. Sfaturi pentru alegerea celui mai bun sortiment
Oferta generoasă de pe piaţă ne pune adesea în mare dificultate atunci când trebuie să alegem un sortiment de măsline. Dacă ne interesează care măsline sunt cele mai sănătoase, atunci răspunsul este cât de poate de simplu, cele coapte ar fi varianta cea mai bună.
Dacă arunci o privire la standul cu măsline, vei vedea un curcubeu de culori, de la verde la maro, la violet la negru sau vei găsi chiar măsline de culoare roșie. Aromele sunt și ele dintre cele mai diverse, variind de la dulce la acru. Cu toate acestea toate măslinele încep de fapt în aceeași culoare: verde. Nu de puţine ori ne-am întrebat care măsline sunt mai sănătoase având în faţă o asemenea ofertă!
Măslinele necoapte sunt incredibil de amare și nu sunt comestibile. Pentru a deveni acele fructe gustoase cu care suntem familiarizaţi, trebuie eliminată o substanţă numită oleuropeina, acest lucru fiind posibil printr-o varietate de procese. Măslinele verzi și măslinele negre nu sunt de fapt tipuri de măsline. Diferenţa dintre ele este aceea că măslinele verzi sunt culese din pom cât sunt încă necoapte, în timp ce măslinele negre sunt măturate în copac până ajung la culoarea închisă. De aceea, măslinele negre au o textura mai moale și sunt mai puţin amare decât măslinele verzi. Cele de culoare maro se obţin după ce măslinele verzi, crude, au fost puse în saramură care le transformă în probiotice. 
Care măsline sunt mai sănătoase. Cele mai populare tipuri și sortimente
Măslinele sunt culese în diferite stadii de maturitate. Pe măsură ce se coc, ele se transformă treptat de la verde la negru și apoi sunt preparate printr-o varietate de procese. Sunt puse la înmuiat în ulei, apă sau saramură, sau ambalate în sare. Cele mai importante tipuri de măsline, în funcţie de ţară de provenienţă, de culoare și de metodele de prelucrare sunt:
  • Kalamata – originare din Grecia, sunt măsline negre culese doar la maturitate și conservate în apă cu sare, având o aromă puternică. Acestea sunt considerate cele mai bune. Nu au aceeași culoare, cidiferă de la galben la maro închis. Unele au coajă ușor încreţită. 
  • Picholine – originare din Franţa, sunt măsline verzi cu o aromă ușor sărată, iar uneori sunt conservate cu acid citric;
  • Manzanilla – originare din Spania, sunt măsline verzi, vândute cu samburi sau umplute cu alte ingrediente, ambalate cu sare și suc de acid lactic;
  • Nicoise – originare din Franţa, sunt măsline negre, culese la maturitate, au dimensiune mică, aromă puternică, vândute de multe ori cu tot cu frunze și îmbogăţite cu ierburi aromatice;
  • Liguria –  originare din Italia, sunt măsline negre, conservate în apă sărată, au o aromă vibrantă și uneori sunt vândute cu tot cu frunze;
  • Ponentine – originare din Italia, sunt măsline negre, conservate în apă sărată și în oţet, având o aromă medie;
  • Gaeta – originare din Italia, sunt măsline negre, conservate întâi doar în sare uscată, apoi unse cu ulei de măsline și vândute apoi alături de rozmarin sau alte ierburi aromatice;
  • Lugano – originare din Italia, foarte sărate, sunt folosite în special pentru gustări în bucătăria italiană.
Care măsline sunt mai sănătoase. Beneficiile consumului de măsline
Un aspect important legat de măsline este faptul că au un indice glicemic mic: 15. Dacă ești la dietă, specialiștii recomadă consumul măslinelor verzi, pentru că au mai puţine calorii. Măslinele oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Ele sunt bogate Omega 9, vitamina E, complexul de vitamine B, potasi, fier, cupru și sunt o sursă excelenţă de fibre. Este adevărat că măslinele conţin grăsimi, dar aceste sunt monosaturate, deci sănătoase, reducând riscul de ateroscleroza și crescând nivelul HDL (colesterol bun). Prin conţinutul bogat în grăsimi mononesaturate și vitamina E, măslinele au proprietăţi antiinflamatorii care vin în ajutorul celor care sunt afectaţi de osteoartrită, artrită reumatoidă sau astm.Mai mult, s-a creat o legătură între consumul lor și prevenirea cancerului la sân. Totuși, acestea trebuie consumate cu moderaţie deoarece conţin o mare cantitate de sodiu, care poate genera stări de agitaţie și chiar stări maniacale cu manifestări agresive. Acestea sunt laxative naturale de aceea, pot fi consumate zilnic. În plus, stimulează apetitul, fiind ideale pentru persoanele care nu au poftă de mâncare. 

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 5 Aprilie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu