ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 25 martie 2015

Tot ce trebuie să știi despre soia
Tot ce trebuie să știi despre soia Chiar dacă o vezi ca un bun aliat în timpul postului, e bine să știi că soia are o mulţime de beneficii pentru sănătate și îţi poate fi de un real ajutor pe tot parcursul anului.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătăţii întregului organism, dar și substanţele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge și ajută la diminuarea cantităţii de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine.
Astfel, soia te ţine departe de un eventual atac de cord, chiar și de accidente vasculare cerebrale. Cercetările recente au arătat că în ţările în care este consumată soia cu regularitate, rata afecţiunilor cardiovasculare este scăzută.
Ameliorează simptomele menopauzei
Tot izoflavonoidele din soia, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieţii, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanţele din soia compensează lipsa lor.
Consumând soia, femeile aflate la menopauză au mai puţine bufeuri, cauzate de scăderea nivelului de hormoni estrogeni care reglează temperatura corpului, dorm mai bine și au mai puţine schimbări de dispoziţie, pentru că nu suferă de insomnie.
Întărește oasele
Laptele de soia conţine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariţiei osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decât cele animale, pentru că ajută la fixarea calciului în oase, pe când proteinele animale îi permit să fie eliminat cu ușurinţă prin urină.
Îmbunătăţește digestia
Soia este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decât laptele de vacă. După cum se știe, fibrele au un aport important în menţinerea unei bune diete, în îmbunătăţirea tranzitului intestinal, în reducerea riscului de apariţie a constipaţiei și în prevenirea cancerului de intestin sau a hemoroizilor.
Așa poţi face lapte de soia!
- Lasă o cană de boabe de soia la înmuiat în apă peste noapte într-un litru de apă;
- Zdrobește boabele de soia înmuiate cu ajutorul unui blender;
- Trece amestecul rămas printr-un tifon sau printr-o sită fină și stoarce bine pulpa rămasă pentru a obţine cât mai mult lapte;
- Pune laptele obţinut la fiert pentru cinci minute într-un vas adânc, pentru că în timpul fierberii poate face multă spumă;
- Cum laptele de soia are un gust amărui, nu uita să adaugi la final vanilie și zahăr.
Atenţie!
Unii cercetători susţin că soia consumată în cantităţi prea mari, mai ales de copii, poate face rău organismului, de aceea e bine să fie mâncată cu măsură. Prea multă soia poate provoca dezechilibre hormonale, poate afecta buna funcţionare a glandei tiroide sau poate duce la apariţia unor probleme de digestie a proteinelor în exces.


Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Marti, 24 Martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu