ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 16 martie 2015

 5 legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
5 legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
Regula potrivit căreia este bine ca legumele și fructele să fie consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum roșiile și morcovii, devenind mult mai nutritive dacă sunt gătite, potrivit specialiștilor în domeniu.
Roșiile, spanacul, morcovii, sparanghelul și ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite, potrivitdailymail.co.uk, preluat de Mediafax.
"Mulţi dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism, comparativ cu cei derivaţi din produse animale. Fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism", a declarat Mel Wakeman, expertă în nutriţie și lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University. "Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv și pot, de multe ori, să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au legătură cu nutriţia", a mai spus Wakeman.
  1. Roșiile. Potrivit nutriţionistei, gătirea roșiilor crește nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Totuși, Wakeman spune că nu este recomandat consumul exclusiv de roșii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.
  2. Spanacul. Este bogat în oxalaţi, substanţe care se leagă de minerale importante precum fierul și calciul. Atât fibrele, cât și oxalaţii pot face ca fierul să fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reușind să asimileze doar 5% din conţinutul de fier al frunzelor acestei plante. "Gătirea spanacului poate ajuta, dar diferenţa nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalaţi reducându-se cu 15%", a explicat Wakeman. Totuși, este important ca spanacul să nu fie gătit timp îndelungat, pentru că alţi nutrienţi sunt pierduţi în acest fel. "Gătirea ușoară este mai bună decât fierberea, mai ales de lungă durată, când nutrienţii se pierd, mai ales când se scurge lichidul în care spanacul a fost fiert", a mai spus nutriţionista britanică.
  3. Morcovii. Sunt bogaţi în carotenoizi, substanţe care conferă acestei rădăcinoase culoare portocalie. Încălzirea morcovilor poate crește conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice datorită proprietăţilor antioxidante. "Evitaţi gătirea îndelungată. Gătirea la microunde și la aburi poate ajuta de multe ori la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atât cruzi, cât și gătiţi", a spus Mel Wakeman.
  4. Sparanghelul. Gătirea sparanghelului poate ajuta la creșterea disponibilităţii spre absorbţie a nutrienţilor și conţinutului de polifenoli ai acestei legume. "Polifenolii, care se găsesc și în ceai, vin roșu și ciocolată, au puternice proprietăţi antioxidante și sunt benefice în ceea ce privește efectele asupra riscului de boli cardiovasculare și cancer", a mai declarat experta în nutriţie. "Gătirea sparanghelului îmbunătăţește valoarea nutritivă, dar, având în vedere că absoarbe grăsimea ca un burete, aveţi grijă la cantitatea de grăsime folosită când preparaţi această legumă", a explicat specialista în nutriţie Mel Wakeman.
  5. Ciupercile. Aceste legume conţin multe vitamine și minerale, care sunt assimilate mult mai ușor dacă sunt gătite. "Credinţa generală este că hrana gătită are o valoare nutriţională mai scăzută comparativ cu produsele crude, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat", a declarat Rui Hai Liu, profesor la Universitatea Cornell, care a studiat modul în care căldura influenţează alimentele, potrivit The Washington Post. "Mulţi nutrienţi din fructe și legume sunt blocaţi în pereţii celulari. Gătirea ajută la eliberarea lor, deci devin mult mai accesibili și sunt mai ușor de absorbit de organism", a explicat Rui Hai Liu.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Sambata, 14 Martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu