Regula potrivit căreia este bine ca legumele și fructele să fie
consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum
roșiile și morcovii, devenind mult mai nutritive dacă sunt gătite,
potrivit specialiștilor în domeniu.
Roșiile,
spanacul, morcovii, sparanghelul și ciupercile sunt cinci dintre
alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt
gătite, potrivitdailymail.co.uk, preluat de Mediafax.
"Mulţi
dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de
organism, comparativ cu cei derivaţi din produse animale. Fibrele din
plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea
mult mai greu de accesat de organism", a declarat Mel Wakeman, expertă în nutriţie și lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University. "Căldura
poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la
eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie
din sistemul digestiv și pot, de multe ori, să îmbunătăţească
conţinutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au
legătură cu nutriţia", a mai spus Wakeman.
-
Roșiile.
Potrivit nutriţionistei, gătirea roșiilor crește nivelul de licopen din
acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la
reducerea riscului de cancer la prostată. Totuși,
Wakeman spune că nu este recomandat consumul exclusiv de roșii gătite,
pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor
vitamine din acestea.
-
Spanacul. Este bogat în oxalaţi, substanţe care se leagă de minerale importante precum fierul și calciul. Atât
fibrele, cât și oxalaţii pot face ca fierul să fie greu de absorbit de
sistemul digestiv, organismul reușind să asimileze doar 5% din
conţinutul de fier al frunzelor acestei plante. "Gătirea spanacului poate ajuta, dar diferenţa nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalaţi reducându-se cu 15%", a
explicat Wakeman. Totuși, este important ca spanacul să nu fie gătit
timp îndelungat, pentru că alţi nutrienţi sunt pierduţi în acest fel. "Gătirea
ușoară este mai bună decât fierberea, mai ales de lungă durată, când
nutrienţii se pierd, mai ales când se scurge lichidul în care spanacul a
fost fiert", a mai spus nutriţionista britanică.
-
Morcovii. Sunt bogaţi în carotenoizi, substanţe care conferă acestei rădăcinoase culoare portocalie. Încălzirea morcovilor poate crește conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice datorită proprietăţilor antioxidante. "Evitaţi
gătirea îndelungată. Gătirea la microunde și la aburi poate ajuta de
multe ori la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu
fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atât
cruzi, cât și gătiţi", a spus Mel Wakeman.
-
Sparanghelul. Gătirea
sparanghelului poate ajuta la creșterea disponibilităţii spre absorbţie
a nutrienţilor și conţinutului de polifenoli ai acestei legume. "Polifenolii,
care se găsesc și în ceai, vin roșu și ciocolată, au puternice
proprietăţi antioxidante și sunt benefice în ceea ce privește efectele
asupra riscului de boli cardiovasculare și cancer", a mai declarat experta în nutriţie. "Gătirea
sparanghelului îmbunătăţește valoarea nutritivă, dar, având în vedere
că absoarbe grăsimea ca un burete, aveţi grijă la cantitatea de grăsime
folosită când preparaţi această legumă", a explicat specialista în nutriţie Mel Wakeman.
-
Ciupercile. Aceste legume conţin multe vitamine și minerale, care sunt assimilate mult mai ușor dacă sunt gătite. "Credinţa
generală este că hrana gătită are o valoare nutriţională mai scăzută
comparativ cu produsele crude, dar acest lucru nu este întotdeauna
adevărat", a declarat Rui Hai Liu, profesor la
Universitatea Cornell, care a studiat modul în care căldura influenţează
alimentele, potrivit The Washington Post. "Mulţi
nutrienţi din fructe și legume sunt blocaţi în pereţii celulari.
Gătirea ajută la eliberarea lor, deci devin mult mai accesibili și sunt
mai ușor de absorbit de organism", a explicat Rui Hai Liu.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu