ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 16 martie 2015

Cele mai bune surse de calciu: zece alimente nebănuite care îl conţin calciu
Cele mai bune surse de calciu: zece alimente nebănuite care îl conţin Cele mai bune surse de calciu. Calciul este cel mai abundent mineral din corp și se găsește în mod natural într-o varietate largă de produse alimentare și băuturi. Vă prezentăm în continuare o listă cu motive pentru care este necesar să ne luăm doza zilnică de calciu, dar și toate căile neașteptate de a o face.
Calciul este vital pentru oase puternice și pentru dinţi sănătoși, fapt ce nu este deloc un mister, însă beneficiile sale nu se opresc aici. Calciul contribuie la sănătatea vaselor de sânge, reglează tensiunea arterială și previne rezistenţa la insulină, care ar putea conduce la diabetul de tip 2.  
Adulţii ar trebui să consume aproximativ 1000 mg de calciu pe zi, care se poate traduce într-un pahar de lapte, o felie groasă de brânză și un iaurt simplu. Cu toate acestea, puţine persoane reușesc să introducă cantitatea suficientă de calciu în dietă.  
Principalele produse care conţin calciu sunt laptele, iaurtul, brânza, dar lactatele nu sunt singurele care vă asigură doza de calciu necesară. Verdeţurile, legumele și fructele conţin, de asemenea, calciu. Amintiţi-vă doar că sursele non-lactate de calciu trebuie asociate cu vitamina D, pentru a ajuta organismul să absoarbă mineralul. 
Vă prezentăm în continuare cele mai bune surse de calciu nebănuite, potrivit greatist.com.
1. Fasolea alba (19% DZR, doza zilnică recomandată, într-o conservă) Cremoasă și ușoară din punct de vedere caloric, dar plină de proteine, această leguminoasă este și o sursă bogată de calciu și fier. O puteţi adăuga la paste sau o puteţi consuma sub formă de humus cu fasole albă. 
2. Somon la conservă (23% DZR în 1/2 conservă cu oase) Secretul somonului la conservă constă în calciul pe care îl conţin oasele, care sunt moi și astfel le puteţi mesteca fără greutate.
3. Sardine la conserva (32% DZR în aproximativ șapte sardine fileuri) Asemeni somonului la conservă, oasele sardinelor sunt cele care au cel mai mare aport de calciu, la care se adaugă și o porţie sănătoasă de acizi grași Omega 3 și de vitamina D. Încercaţi să le adăugaţi la o salată grecească sau le puteţi mânca direct din cutie. 
 4. Smochine uscate (10% DZR în opt smochine) Pentru o gustare dulce, smochinele uscate „împachetează“ nu numai calciu, ci și fibre și antioxidanţi. Le puteţi consuma la mijlocul zilei sau le puteţi transforma într-un gem delicios.
 5. Varză furajeră (18% DZR într-un castron) Varza oferă o doză consistentă de vitamine A și C, calciu și fibre și poate fi amestecată cu usturoi și ulei de măsline pentru a fi o garnitură perfectă. 
6. Melasa neagră (17% DZR într-o lingură) Atunci când aveţi poftă de ceva dulce, cel mai bine este să apelaţi la ceva natural. Melasa neagră are o aromă mult mai pronunţată decât cea obișnuită și este bogată în calciu, fier și vitamine. În plus, este un îndulcitor ideal. De exemplu, în loc să folosiţi gemuri și creme calorice la clătite, le puteţi stropi cu acest îndulcitor sau îl puteţi folosi pentru a face zahăr brun.
7. Migdale (7% DZR în 20 de bucăţi) Ele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutriţional, raportat la numărul de calorii pe gram. Pe lângă calciu, migdalele mai oferă și potasiu, vitamina E și fier. Fie le adăugaţi la salate, fie vă preparaţi propriul unt de migdale. 
8. Portocale (6% DZR într-un fruct de mărime medie) Pline de vitamina C și calciu, puteţi consuma portocalele dimineaţa ca atare sau vă puteţi prepara un suc. 
9. Seminţe de susan (9% DZR într-o lingură) Seminţele de susan nu sunt bune doar pentru a orna chifla de hamburger. Ele contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reduc inflamaţiile și chiar luptă împotriva celulelor canceroase. 
10. Mazărea (18% DZR într-o conservă) Boabele de mazăre sunt pline de calciu, potasiu și acid folic. 
Pe lângă toate aceste surse naturale de calciu, mai există și produse fortifiate cu acest mineral, precum cerealele, laptele de soia (30% DZR într-un pahar) și tofu (86% la 50g).

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Sambata, 14 Martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu