ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 14 decembrie 2014

Gravidele care se expun chimicalelor, prezente inclusiv în ojă și ruj, aduc pe lume copii cu un IQ mai mic
Gravidele care se expun chimicalelor, prezente inclusiv în ojă și ruj, aduc pe lume copii cu un IQ mai mic Copiii ale căror mame s-au expus în timpul sarciniii unor niveluri ridicate de compuși chimici, numiţi ftalaţi, prezintă la vârsta de 7 ani un coeficient mediu de inteligenţă mult mai mic în comparaţie cu semenii lor, relevă un nou studiu al cercetătorilor americani.
Expunerea în timpul sarcinii la un nivel ridicat de ftalaţi se asociază cu un coeficient de inteligenţă mai mic al copiilor. Concluzia îngrijorătoare apare într-un studiu american publicat recent în revista Plos One.
Ftalaţii sunt compuși chimici utilizaţi în aproape toate produsele din plastic, de la ramele pentru ferestere la ambalaje, dar și în foarte multe produse cosmetice: ruj, ojă, fixativ de păr și unele săpunuri.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare și Siguranţă pentru prevenirea accidentelor de muncă și boli profesionale din Franţa, ftalaţii se găsesc în aproape toate articole PVC, având uneori cu o concentraţie mai mare de 50%. De asemenea, ei sunt prezenţi și în alimentele (lapte, brânză, pește, carne, cereale etc.) contaminate prin contactul cu ambalajul, ingestia lor pe această fiind de circa 0,25 de mg pe zi, informează Sciences et Avenir.
În cadrul studiul, cercetătorii de la Universitatea Columbia, din New York, au analizat patru ftalaţi (DnBP, DiBP, di-2-etilhexil și dietil), care se găsesc în ojă, în ruj, în fixativul de păr și în unele săpunuri.
Oamenii de știinţă au măsurat nivelul acestor chimicale în urina a 328 de femei gravide în luna a treia. Șapte ani mai târziu, specialiștii au evaluat coeficientul de ineligenţă al copiilor, iar rezultatele au fost foarte clare: copiii mamelor care au fost expuse celui mai mare nivel de DnBP și DiBP aveau un IQ inferior cu 6,6 – 7,6 puncte în raport cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scăzut de chimicale în corp.
Autorii studiului spun că diferenţa este semnificativă și că au fost eliminaţi alţi factori, cum ar fi gradul de inteligenţă al mamelor sau mediul în care au crescut copiii.
Un studiu anterior a sugerat un impact negativ al ftalaţilor asupra dezvoltării copiilor de 3 ani, iar un alt studiu a demonstrat că bebelușii expuși la un nivel ridicat al acestor chimicale au un risc cu 78% mai mare de a avea astm.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Duminica, 14 Decembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu