ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 14 decembrie 2014

Culoarea urinei, semnal de alarmă pentru afecţiuni grave!
Culoarea urinei, semnal de alarmă pentru afecţiuni grave!
Unele alimente, precum fructele de pădure, sfecla și rubarba sau anumite medicamente pot colora urina. Însă, medicii avertizează că schimbarea culorii urinei poate fi și semnul unei afecţiuni.
Urina roșu-brună
Este o caracteristică a bolii porfiriei, o afecţiune rară, cauzată de o tulburare a sintezei hemului (fracţiunea neproteică a hemoglobinei), caracterizată prin acumularea în ţesuturi a unor substanţe intermediare ale acestei sinteze, porfirinele.

Urina deschisă la culoare
În cazul în care culoarea urinei este foarte deschisă, înseamnă că fie ai băut multe fluide, fie ai luat un diuretic (un medicament care forţează organismul să scape de excesul de apă).

Sânge în urină
Prezenţa sângelui în urină poate fi semnul unei probleme grave de sănătate, cum sunt o infecţie sau cancer. De aceea, este foarte important să mergi la medic.
Urina de culoare roșie poate fi, de asemenea, cauzată de:
• Sânge - (hematuria) include infecţii ale tractului urinar, prostata marită, tumorilor canceroase și necanceroase, chisturi renale și pietre la rinichi.
• Alimente- sfecla, murele și rubarba pot colora urina în roșu sau roz.
• Medicamente- anumite antibiotice frecvent utilizate în tratamentul tuberculozei pot colora urina în roșu.
Urina de culoare portocalie
În unele cazuri, urina de culoare portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau cu canalul biliar, mai ales dacă ai scaune de culoare deschisă. Urina de culoare portocalie poate fi și semnul deshidratării.
Urina de culoare albastră sau verde
Pentru această colorare a urinii sunt de vină:
• Coloranţii- unele substanţe alimentare pot fi vinovate de culoarea verde a urinii. Coloranţii utilizaţi în testarea rinichilor pot colora urina în albastru.
• Anumite afecţiuni- hipercalcemia este o afecţiune ereditară rară. Urina verde poate să apară în timpul infecţiei tractului urinar cauzat de bacteriile Pseudomonas.
Urina închisă la culoare
Urina mai închisă la culoare este de obicei un semn că nu bei suficiente lichide. Totodată, unele tulburări hepatice și renale pot colora urina, la fel ca și unele infecţii ale tractului urinar.

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Duminica, 14 Decembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu