ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 14 decembrie 2014

Citricile, scut împotriva bolilor de inimă
Citricile, scut împotriva bolilor de inimă Pline de vitamina C, citricele fac scut împotriva virușilor, apărândune organismul de atacul lor. În plus, fortifică inima și sistemul digestiv și previn apariţia mai multor forme de cancer. Dr. Cristina Bălănescu ne spune care sunt toate beneficiile consumului de lămâi,portocale, grepfrut sau mandarine.

Despre citrice, extrem de bogate în vitamina C, se știe că au o foarte puternică acţiune antioxidantă și imunostimulatoare. Însă conţin și alţi 200 de nutrienţi diferiţi, care apără organismul de o paletă largă de afecţiuni.
Cap de listă sunt flavonoizii (care tonifică vasele de sânge, au acţiune antihemoroidală, antiinflamatoare și antialergică și ţin din scurt nivelul colesterolului și al trigliceridelor), betacarotenul (care, în echipă cu vitamina C, protejează celulele de radicalii liberi, prevenind apariţia semnelor specifice îmbătrânirii și instalarea bolilor cardiovasculare), fierul, calciul și magneziul (pentru sănătatea sistemului muscular și nervos) și polifenolii (care resping infecţiile virale).
Cocteilul de substanţe sănătoase din pulpa dulce-acrișoară a citricelor reușește să prevină apariţia multor forme de cancer: bucal, laringian, faringian, de esofag, de stomac, de sân, de prostată, de pancreas.


Portocale


Punctul lor forte este betacarotenul, care protejează celulele de radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea prematură. În plus, portocalele au un indice glicemic scăzut (nu riști să te îngrași mâncând o portocală pe zi și nu e interzis să consumi una-două pe săptămână, în cazul în care suferi de diabet). Cercetările au dovedit, de asemenea, că sucul de portocale reduce incidenţa bolilor renale și a pietrelor la rinichi.
 

Grepfrut

Recomandat în curele de slăbire, pentru că este supervitaminizant și hipocaloric, dar și în cazurile diabet și colesterol crescut, grepfrutul ameliorează circulaţia sangvină și protejează inima.
 

Lămâi

În mod paradoxal, acestea nu sunt acide, dimpotrivă, sunt cele mai alcaline alimente. Prin consumul de lămâi, mediul puternic acid din stomac devine alcalin, iar nutrienţii sunt foarte bine asimilaţi. Lămâia rămâne și cel mai redutabil antibiotic, antiseptic și antiviral natural, un excelent stimulator al imunităţii. Iar studii recente au scos la lumină și alte calităţi: protejează organismul împotriva poluării și a fumului de ţigară, combate stresul și depresia. Un institut din Baltimore susţine că acest fruct este de 10.000 de ori mai eficient în tratamentul cancerului decât chimioterapia.
 

Mandarine

E suficient să mâncaţi două mandarine pe zi pentru a vă fortifica sistemul imunitar, furnizând organismului 40 mg de vitamina C - doza recomandată. Mandarinele asigură, totodată, necesarul de calciu și magneziu pentru celulele osoase și pentru sistemul nervos, prevenind stările depresive și chiar accidentele vasculare cerebrale.


Pomelo
 

“Secretul” acestui fruct exotic este vitamina P, o substanţă care sporește rezistenţa vaselor sangvine mici, prevenind fragilitatea capilară (riscul de rupere a vaselor capilare) și care potenţează efectul antioxidant al vitaminei C. La fel ca lămâia, pomelo devin alcalin după ce e digerat, atenuând excesul de acid din stomac.
 

Diabeticii trebuie să le consume cu moderaţie
 

Fructoza - zahărul din fructe - e metabolizată mai greu de organism și duce la creșterea glicemiei, prin urmare, diabeticilor le e recomandat să consume citrice ori sucuri de citrice cu moderaţie. Și persoanele încearcă să slăbească trebuie să aibă grijă câte portocale sau mandarine mănâncă, pentru că fructoza le-ar putea zădărnici planul de a scăpa de excesul de kilograme.

Cum le transformi în mâncăruri delicioase

Salată cu mandarine
Ingrediente: o salată verde, două mandarine mari, o jumătate de linguriţă de boia dulce, o linguriţă de muștar boabe, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de miere, o linguriţă de oţet, 100 g alune de pădure, 200 g bacon, o ceapă roșie, sare.
Preparare: Se rumenește baconul în tigaie, fără grăsime, apoi se scoate pe hârtie absorbantă și se taie mărunt. Se amestecă într-un vas (eventual, cu ajutorul blenderului) mierea, muștarul, boiaua, uleiul, oţetul și sarea. Într-un alt vas se amestecă frunzele de salată spălate și rupte bucăţi, feliile de mandarine curăţate de coajă, ceapa tăiată fideluţă, baconul și alunele de pădure. Se toarnă deasupra dresingul și se amestecă ușor. Se servește cu pâine prăjită.
Brioșe cu cremă de lămâie
Ingrediente: pentru aluat - 115 g unt, 200 g făină, 100 g zahăr, 120 ml lapte, 10 g praf de copt, două ouă, vanilie; pentru cremă - un ou, o lămâie, 50 g unt, 60 g zahăr, 100 ml frișcă.
Preparare: aluat - ouăle se mixează spumă cu zahărul, se adaugă untul topit și laptele și se omogenizează. Făina, amestecată cu praful de copt, se cerne peste compoziţia lichidă. Se adaugă vanilia și se omogenizează. Aluatul rezultat se împarte în 12 forme de brioșe tapetate cu hârtie de copt sau în forme de silicon. Se coc în cuptorul preîncălzit până se rumenesc (circa 25 de minute). Pentru crema de lămâie, se pun într-o crăticioară untul și zahărul și se ţin pe foc până se dizolvă. Se adaugă oul bătut, sucul și coaja rasă de la lămâie. Se lasă la foc mic, amestecând încontinuu, până se îngroașă. După ce s-au răcit, brioșele se scot din forme, se taie căpăcelele, se scobesc puţin și se pune câte o linguriţă de cremă de lămâie în fiecare. Se acoperă cu căpăcelele și se decorează cu frișcă și coajă rasă de lămâie.
Cheesecake cu portocale

Ingrediente: 100 g biscuiţi de ovăz zdrobiţi, 100 g miere, 250 g ricotta sau urdă proaspătă, 3 ouă, 8 linguri de fructoză, două portocale, 3 linguri de amidon, 200 g iaurt integral, 400 g brânză de vaci, sucul de la o lămâie, 100 g unt.
Preparare: se unge cu unt topit o formă de copt de cca 20 cm. Untul rămas se amestecă până la uniformizare cu biscuiţii și cu mierea, apoi se toarnă pe fundul formei de copt și se presează. Se dă la congelator pentru 20 de minute. Urda (sau ricotta) și ouăle se amestecă bine, apoi se adaugă fructoza, coaja de portocale rasă și sucul de lămâie, amidonul, iaurtul și brânza de vaci. Se toarnă în formă și se coace în cuptorul preîncălzit 50 de minute (până se întărește). Apoi se lasă să se răcorească, ţinând ușa cuptorului întredeschisă, 30 de minute, după care se scoate, se mai ţine trei ore la temperatura camerei, se ornează cu felii de portocale și se dă la rece.



Autor: Libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Duminica, 14 Decembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu