ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 30 octombrie 2014

Albinele doctor hranesc roiul cu miere medicinala

albine doctorAlbinele sunt printre cele mai harnice creaturi de pe Pamant, dar cand se imbolnavesc, sunt foarte sensibile. Odata ce o boala intra in stup, albinele nu mai lucreaza, sunt dezorientate si, din pacate, multe dintre ele mor. Se pare ca ele au gasit o modalitate de a pastra stupul sanatos – albinele doctor hranesc roiul cu miere medicinala.
Potrivit medicului Silvio Erler, de la universitatea Martin Luther Halle-Wittenber din Germania, albinele doctor consuma miere cu proprietati antibiotice ridicate, atunci cand sunt infectate cu un parazit.
Aceste albine sunt responsabile si cu hranirea cu miere a larvelor si distribuirea ei catre celelalte albine din roi. Deci, este posibil ca ele sa distribuie miere albinelor in functie de boala pe care o au. Daca acest lucru se dovedeste a fi adevarat, ar putea fi un pas important in tratarea bolilor albinelor.
Bolile albinelor – Loca americana
In studiul lui Erler, mai multor albine infectate cu Nosema li s-au oferit diferite tipuri de miere. Au fost folosite miere de salcam, de tei, de flaorea soarelui si miere de mana, toate avand o actiune antiobiotica.
Albinele mai bolnave au mancat miere de floarea soarelui, care are cea mai mare activitatea antimicrobiana dintre cele enumerate mai sus. Nivelul infectiei albinelor care au mancat miere de floarea soarelui a scazut cu 7% fata de cel al celor care au mancat miere de tei.
Mierea este bogata in micronutrienti, alcaloizi si compusi secundari ai plantelor, benefici atat oamenilor, cat si albinelor, spune Mike Simon-Finstrom, de la Universitatea de stat din Carolina de Nord. Potrivit studiilor, mierea mareste activitatea genelor inumitare ale albinelor, marind capacitatea acestora de a lupta cu bolile.
Studiul lui Erler, separat de cel al americanului, arata ca diferite tipuri de miere sunt eficiente pentru diferite boli ale albinelor. In timp ce mierea de floarea soarelui este buna pentru a preveni bacteria care cauzeaza Loca Americana, este mai putin eficienta pentru Loca Europeana. Mierea de tei este cea mai putin eficienta impotriva acestor bacterii.
Mierea de floarea soarelui
“Albinele lucratoare ar putea avea o pozitie extraordinar de importanta in distribuirea selectiva a mierii in interiorul stupului, dar si pentru alte cuiburi”, spune Erler.
Echipa lui cauta sa vada acum daca albinele doctor selecteaza mierea din diferite surse, in functie de infectia cu care se confrunta. Daca este asa, s-ar putea ajunge la un nivel de cunostere a bolilor albinelor fara precedent.
Abilitatile medicale ale albinelor ar fi de nepretuit, in conditiile in care aceasta specie se confrunta cu tot mai multe boli si este afectata de schimbarile climatice, poluare si pesticide. Iar apicultorii ar putea profita de anumite culturi pentru a-si proteja si vindeca familiile de albine.
Rolul medical al mierii in stup nu trebuie supraevaluat, spune Francis Ratkiens, de la Universitatea Sussex din Brighton. In sase zile de hranire cu un anumit tip de miere, infectiile se diminueaza cu doar 7%. Asta pentru ca albinele culeg mierea in primul rand pentru a se hrani si abia apoi pentru a se trata.
Albinele au si alte surse de medicamente naturale, in afara de miere. De exemplu, culeg rasini de pe plante, pe care le aduc in stup pentru a-l proteja de ciuperci. In 2012, s-a demosntrat ca albinele infectate cu spori fungici colectau mai multe rasini.
Albinele au un comportament “igienic”. Ele le scot din stup pe suratele lor moarte, pentru a evita raspandirea bolilor. Ratkiens incearca sa repoduca tipurile de albine care fac asta mai eficient, pentru a obtine specii mai rezistente la boli.
Albine imune la Varroa si Nosema
Albinele nu sunt singurele vietuitoare care se trateaza singure. Cimpanzeii, de exemplu, mananca scoarta de copac sau frunze aspre, pentru a lupta cu parazitii intestinali. Caprele mananca plante bogate in tanini, daca sufera de viermi intestinali, iar furnicile de lemn aduc in cuib rasina, pentru a-l proteja de boli.
curademiere.ro - revista online de bun gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu