ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 23 septembrie 2014

VEI FI UIMIT! Secretul neștiut despre banalii ARDEI COPTI!
VEI FI UIMIT! Secretul neștiut despre banalii ARDEI COPTI! Ardeii grași pot fi consideraţi vedetele sezonului care urmeză să vină. Indiferent de cum alegeţi să �i consumaţi, este necesar să știţi numeroasele beneficii ale consumului de ardei.
Ardeiul gras și fraţii lui, ardeiul capia, ardeiul iute și� gogoșarul, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem �n luna septembrie. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziţie naturală de excepţie, de la vitamine, la antioxidanţi și minerale, nutrienţi extrem de benefici �n buna funcţionare organismului. Cea mai bună formă sub care �i putem consuma este cea crudă, �n salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuţile lor curative continuă și după ce �i murăm sau �i coacem pe plită. Iată de ce nu trebuie să ratăm cura cu ardei �n luna septembrie, perioadă �n care această legumă e mai viguroasă și mai gustoasă ca oric�nd.

Sursa numărul unu de vitamină C
Principala substanţă activă din ardei se numește capsaicină și dă culoarea legumei, cea mai multă fiind �n cei roșii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei conţin vitamina C �n cantităţi uriașe, �nsă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C dec�t citricele, iar ardeiul roșu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C dec�t o portocală.
�n 100 de grame de ardei s�nt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. �n compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este și ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și ţesuturilor.
Ardeiul roșu este mai sănătos dec�t cel verde, cu o cantitate de vitamine A și C de două ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantităţi de ardei, și mai ales ardei iuţi, au cu 27% mai puţine șanse de a face cancer pulmonar, și asta �n condiţiile �n care s�nt printre cei mai mari fumători din lume.
Suc, pastă, zacuscă
Gogoșarul este și el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăţi medicinale aparte. Aplicată sub formă de frecţii sau ca unguent pe părţile dureroase, tinctura de gogoșar este ne�ntrecută �n calmarea și vindecarea suferinţelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Uleiul de măsline �n care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este bun ca unguent �mpotriva durerilor de g�t sau a răgușelii.
Același ulei calmează durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine și �n cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism. Muraţi, gogoșarii s�nt un deliciu al sezonului rece. Ajută la arderea grăsimilor și la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat adăugăm scorţișoară, gogoșarii vor fi eficienţi �n litiază și insuficienţă renală.
Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea. Ardeii capia at�t de delicioși cruzi sau copţi, s�nt la fel de buni și conservaţi �n oţet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat �n betacaroten. Gogoșarii și ardeii capia s�nt delicioși preparaţi sub formă de pastă, ca să nu mai spunem că s�nt ingredientele de bază �n zacuscă.

Copţi, muraţi sau congelaţi
Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie proaspeţi, adică să aibă o culoare intensă și pielea �ntinsă, fără pete. Legumele proaspete s�nt grele pentru dimensiunea lor și tari. Pot fi păstratae la frigider o săptăm�nă, pot fi congelate, și asta fără a-și pierde proprietăţile.

Ardeii copţi
�n frigider, se păstrează �n pungi de plastic, nespălaţi, p�nă la șapte zile, fără a-și pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi s�nt un fel apreciat �n bucătăria rom�nească, �ndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi și curăţaţi de coajă, s�nt mai ușor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun �ntr-o pungă etanș și se lasă 15 minute să se aburească.
Se scot din pungă și se dă jos coaja. Se scot cotorul și seminţele, se scurg și se așează porţionat �n pungi. După răcire, se așează �n congelator. Ardeiul gras are puţine contraindicaţii: �n perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, și �n cazul alergiei la ardei. �n unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă.


Autor: Obiectiv.info
Sursa: www.obiectiv.info  Duminica, 21 Septembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu