VEI FI UIMIT! Secretul neștiut despre banalii ARDEI COPTI! |
Ardeii grași pot fi consideraţi vedetele sezonului care urmeză să vină.
Indiferent de cum alegeţi să �i consumaţi, este necesar să știţi
numeroasele beneficii ale consumului de ardei.
Ardeiul gras și fraţii lui, ardeiul capia, ardeiul iute și� gogoșarul, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem �n luna septembrie. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziţie naturală de excepţie, de la vitamine, la antioxidanţi și minerale, nutrienţi extrem de benefici �n buna funcţionare organismului. Cea mai bună formă sub care �i putem consuma este cea crudă, �n salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuţile lor curative continuă și după ce �i murăm sau �i coacem pe plită. Iată de ce nu trebuie să ratăm cura cu ardei �n luna septembrie, perioadă �n care această legumă e mai viguroasă și mai gustoasă ca oric�nd. � Sursa numărul unu de vitamină C Principala substanţă activă din ardei se numește capsaicină și dă culoarea legumei, cea mai multă fiind �n cei roșii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei conţin vitamina C �n cantităţi uriașe, �nsă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C dec�t citricele, iar ardeiul roșu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C dec�t o portocală. �n 100 de grame de ardei s�nt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. �n compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 și 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este și ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și ţesuturilor. Ardeiul roșu este mai sănătos dec�t cel verde, cu o cantitate de vitamine A și C de două ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantităţi de ardei, și mai ales ardei iuţi, au cu 27% mai puţine șanse de a face cancer pulmonar, și asta �n condiţiile �n care s�nt printre cei mai mari fumători din lume. Suc, pastă, zacuscă Gogoșarul este și el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăţi medicinale aparte. Aplicată sub formă de frecţii sau ca unguent pe părţile dureroase, tinctura de gogoșar este ne�ntrecută �n calmarea și vindecarea suferinţelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Uleiul de măsline �n care s-au macerat gogoșari timp de 10 zile este bun ca unguent �mpotriva durerilor de g�t sau a răgușelii. Același ulei calmează durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine și �n cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism. Muraţi, gogoșarii s�nt un deliciu al sezonului rece. Ajută la arderea grăsimilor și la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat adăugăm scorţișoară, gogoșarii vor fi eficienţi �n litiază și insuficienţă renală. Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea. Ardeii capia at�t de delicioși cruzi sau copţi, s�nt la fel de buni și conservaţi �n oţet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat �n betacaroten. Gogoșarii și ardeii capia s�nt delicioși preparaţi sub formă de pastă, ca să nu mai spunem că s�nt ingredientele de bază �n zacuscă. � Copţi, muraţi sau congelaţi Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie proaspeţi, adică să aibă o culoare intensă și pielea �ntinsă, fără pete. Legumele proaspete s�nt grele pentru dimensiunea lor și tari. Pot fi păstratae la frigider o săptăm�nă, pot fi congelate, și asta fără a-și pierde proprietăţile. � Ardeii copţi �n frigider, se păstrează �n pungi de plastic, nespălaţi, p�nă la șapte zile, fără a-și pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi s�nt un fel apreciat �n bucătăria rom�nească, �ndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi și curăţaţi de coajă, s�nt mai ușor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun �ntr-o pungă etanș și se lasă 15 minute să se aburească. Se scot din pungă și se dă jos coaja. Se scot cotorul și seminţele, se scurg și se așează porţionat �n pungi. După răcire, se așează �n congelator. Ardeiul gras are puţine contraindicaţii: �n perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, și �n cazul alergiei la ardei. �n unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă. � |
Autor: Obiectiv.info Sursa: www.obiectiv.info Duminica, 21 Septembrie 2014 |
marți, 23 septembrie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu