ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 5 iulie 2014

Piata ochelarilor de soare, plina de falsuri periculoase in lupta cu ultravioletele. Efectele lentilelor din plastic colorat
Piata ochelarilor de soare, plina de falsuri periculoase in lupta cu ultravioletele. Efectele lentilelor din plastic colorat
Unul din doi romani poarta ochelari de soare, spun oftalmologii, care atrag insa atentia ca putini sunt cei care stiu cum sa ii aleaga. Radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice si ne pot afecta vederea, daca nu purtam lentile cu filtre speciale.
Asa ca trebuie sa avem grija ce cumparam. Piata este plina de ochelari care nu ofera niciun fel de protectie in fata soarelui.
Marius are probleme cu vederea si nu i-a fost usor sa-si gaseasca ochelarii de soare potriviti. Pentru ca nu doreste lentile heliomate, specialistul i-a recomandat sa-si mute pur si simplu dioptriile pe ochelarii de soare.
Eu am dioptrie -1 la ambii ochi si am in permanenta nevoie de ochelari de vedere. E destul de greu pentru ca trebuia sa ii dau jos, trebuia sa imi iau o pereche de soare”, spune Marius.
In cazul celor care nu vad bine nici la distanta, si nici la apropiere, si vor o singura pereche de ochelari, exista acum lentile progresive cu protectie UV.
La fel de precauti in alegerea ochelarilor de soare ar trebui sa fie si cei care nu au probleme cu vederea, pentru ca piata e plina de falsuri. Iata cum sunt prezentati niste ochelari alesi la intimplare, la 15 lei.
Reporter: “Au protectie ceva, UV? Ca vad ca scrie... Comerciant: “Da, au protectie
Un alt comerciant sustine ca ochelarii au si lentile polarizate.
Reporter: “Ce inseamna ca sunt polarizati? Comerciant: “Adica....in primul rand, poti vedea... Deci nu afecteaza vederea, este mai bun decat un ochelar din asta UV 400.
Dar, ce ni s-a spus la taraba nu s-a confirmat la testare. Nici vorba de protectie UV. Nici a doua pereche nu e de calitate, pentru ca nu ofera polarizarea promisa. In plus, a fost gasita si cu dioptrii.
Oftalmologii atrag atentia ca daca purtam astfel de ochelari ne putem alege cu arsuri de retina sau cataracta.
Oana Andrei, medic specialist oftalmolog: "Nu numai ca nu protejeaza ochiul, dar si il expun acestor lumini nocive. Prin plasticul colorat pupila se dilata si atunci intra o cantitate mai mare de radiatii."
Uniunea Europeana a stabilit o gradatie clara a lentilelor de la zero la 4. Gradul zero are o protectie minima impotriva ultravioletelor si permite luminii sa treaca aproape 100%. Nu este indicat, mai ales atunci cand cumparati ochelari de soare pentru copii. Ultravioletele le pot afecta vederea, asa ca in cazul lor specialistii recomanda protectia de gradul 3.

Autor: Stirile protv.ro
Sursa: stirileprotv.ro  Sambata, 5 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu