ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 5 iulie 2014

Legume de sezon : Retete cu dovlecei
Legume de sezon : Retete cu dovlecei Dovlecei umpluti cu carne

Ingrediente
300 gr carne tocata
-4 dovelecei
- 2 oua mici
-100 gr parmezan
-50 gr pesmet
-20 gr busuioc tocat
-300 ml pasta de rosii
-2 linguri ulei de masline
-nucusoara
-sare, piper
-1 catel de usturoi
Mod de preparare

Intr-un vas se amesteca carnea , parmezanul, ouale, pesmetul, busuiocul tocat, nucusoara, sare si piper.
Dovleceii se taie in doua si se scobeste mijlocul. Se umplu cu amestecul de carne.

Inceea ce urmaeza sunt doua posibilitati de a gati dovleceii fie ai faceti in tigaie fie la cuptor, eu am ales varianta mai putina prajeala si anume la cuptor, nu de alta dar intr-un meniu sa fie si antreul prajit si felul principal ar fi prea mult dupa mine.
Se unge un vas termorezistent cu ulei se aseaza dovleceii umpluti si se dau la cuptor la foc mediu timp de 35-40 min. Intr-o tigaie se incinge putin ulei de masline se adauga un catel de usturoi zdobit cu lama cutitului se lasa putin sa isi scoata aromele dupa care se pune sucul de rosii si putina sare si se lasa sa fiarba 10 min iar la final se adauga cateva frunze de busuioc verde.
Daca alegeti varianta prajita se procedeaza astfel: se incinge uleiul intr-o tigaie dupa care se pun dovleceii si se lasa sa se faca la foc mic cu capac intorcandui pe toate partile. In uleiul unde s-au prajit dovleceii se pune sucul de rosii se condimenteaza si se lasa sa fiarba ~ 10 min.
Pofta buna!
Chiftele de dovlecei

Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se dau pe razatoarea mare, se dau cu un praf de sare si se lasa jumatate de ora sa-si lase zeama. Dupa ce si-au lasat zeama se storc bine, se adauga branza rasa, mararul tocat, faina, oul, piper si se amesteca bine compozitia rezultata. Intr-o tigaie se incinge mai mult ulei (cat sa acopere jumatate chiftelele), iar cu o lingura se ia din compozitie cam trei sferturi de lingura si se pune cat mai frumos in tigaie.


Se ia asa pana se umple tigaia. Cand s-au prajit pe partea aceasta se intorc invers sa se prajeasca si pe partea cealalta si apoi se scot intr-un castron cu hartie absorbanta.


Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se dau pe razatoarea mare, se dau cu un praf de sare si se lasa jumatate de ora sa-si lase zeama. Dupa ce si-au lasat zeama se storc bine, se adauga branza rasa, mararul tocat, faina, oul, piper si se amesteca bine compozitia rezultata. Intr-o tigaie se incinge mai mult ulei (cat sa acopere jumatate chiftelele), iar cu o lingura se ia din compozitie cam trei sferturi de lingura si se pune cat mai frumos in tigaie.


Se ia asa pana se umple tigaia. Cand s-au prajit pe partea aceasta se intorc invers sa se prajeasca si pe partea cealalta si apoi se scot intr-un castron cu hartie absorbanta.


Mod de preparare
Se curata dovleceii de coaja, se dau pe razatoarea mare, se dau cu un praf de sare si se lasa jumatate de ora sa-si lase zeama. Dupa ce si-au lasat zeama se storc bine, se adauga branza rasa, mararul tocat, faina, oul, piper si se amesteca bine compozitia rezultata. Intr-o tigaie se incinge mai mult ulei (cat sa acopere jumatate chiftelele), iar cu o lingura se ia din compozitie cam trei sferturi de lingura si se pune cat mai frumos in tigaie.


Se ia asa pana se umple tigaia. Cand s-au prajit pe partea aceasta se intorc invers sa se prajeasca si pe partea cealalta si apoi se scot intr-un castron cu hartie absorbanta.


Se repeta asa cu toata compozitia pana cand chiftelele s-au terminat.

Budinca cu dovlecei
 
Ingrediente
- 4 dovlecei mici
- brinza telemea
- 3 oua
- iaurt
- cascaval
- sunca de Praga (nu-i obligatoriu)
- ulei de masline
- sare, piper
Mod de preparare

Dovleceii se razuie de coaja (nu este obligatoriu). Se taie felii de cca 8 mm grosime si se aseaza in straturi intr-o craticioara, cu sare si un fir de ulei de masline intre straturi. Se baga cratita la cuptor pentru vreo 15 minute, fara a adauga apa, pentru ca dovleceii isi lasa foarte multa zeama (uneori chiar prea multa si trebuie scursa).
Ouale iaurtul, brinza telemea si cascavalul rase, sunca taiata patratele. Cind dovleceii sint inmuiati, se scot pe o farfurie, apoi, in aceeasi cratita se pun straturi - incepind de la fund: doveleci, brinza, sunca, dovlecei, brinza, sunca - pina se termina toate.
Este bine ca stratul de sus sa fie de dovlecei. Se rastoarna deasupra ouale batute/mixate cu iaurt si se presara cascavalul ras. Se baga la cuptor, foc mediu, pret de vreo 25-30 minute.
Optional va puteti juca si cu alte legume in straturi.
Prăjitură cu dovlecei și stafide

Prajitura cu dovlecei poate trece neobservata ca o prajitura cu mere, mai ales daca degustatorul nu este avizat ca urmeaza sa manance putin… altceva. Eu am facut-o acum pentru prima data, una dintre putinele retete din revista Practic in bucatarie pe care le-am incercat.

Aveti nevoie de:
- 2 cani de faina
- 2 cani de dovlecei curatati de coaja si dati prin razatoarea mare
- 2 oua
- o jumatate de cana de ulei
- o jumatate de cana de zahar
- o jumatate de cana de stafide
- o esenta de vanilie
- 2 linguri de scortisoara
- un plic de praf de copt
- doua plicuri de zahar vanilat

Se bat ouale impreuna cu zaharul, apoi se incorporeaza uleiul incet, in fir subtire si apoi restul de ingrediente, pana cand obtineti o pasta omogena.
Pasta obtinuta se toarna intr-o tava de marime medie, unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor, la foc foarte mic, cca 50 de minute. Verificati prajitura periodic, nu asteptati 50 de minute pentru ca asa am zis eu. Timpul de coacere difera foarte mult de la un cuptor la altul. Testati tot timpul prajitura cu scobitoarea pentru a vedea daca e facuta, da?
Am ornat cu zahar pudra vanilat si scortisoara. Enjoy!

 
Dulceata de dovlecei !!!
 
Mod de preparare
Este o dulceata cu care o sa va surprindeti prietenii !!! Garantat !!!

Aveti nevoie de unu sau doi dovlecei batrani. Nu incercati cu dovlecei tineri, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi (am incercat eu) . Ideal ar fi coaja dovlecelului sa fie verde spre galbui.
Se curata de coaja , se taie in doua si cu o lingura se curata de seminte. Miezul se taie feliute dupa care se taie cubulete (preferabil 5 mm).
La 2 kg de fruct ( in cazul nostru putem sa-l numim asa ) :D eu pun 2 linguri de sare de lamaie. amesteca bine si se lasa cca 2 ore. Sarea de lamaie v-a intari cubuletele de dovlecel. Dupa 2 ore se clatesc sub jetul de apa,intr-o strecuratoare .
Se pun 2 kg de zahar int-o cratita impreuna cu o cana de apa, si se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul. Astfel se obtine un sirop mai grosut, in care se adauga cubuletele de dovlecel, bine scurse de apa.
Se urmareste fierberea,si se inlatura spuma care se formeaza.
Se adauga o lamaie taiata feliute.
Se fierbe la foc moderat, amestecand din cand in cand.
Cand bulele de fierbere sunt uniforme pe toata suprafata dulcetii, inseamna ca este aproape gata.
Se adauga 5-6 pliculete de zahar vanilat.
Daca atunci cand ridicati lingura din dulceata, siropul se prelinge picatura dupa picatura, dulceata este gata.
Se pune in borcane uscate. (mie mi-au iesit 5) . Eu pun capacul dupa ce se raceste si prinde un pic de crusta.
Culoarea poate sa varieze le la galben pai la galben aramiu, in functie de timpul de fierbere.
Practic, cubuletele de dovlecel nu au nici un gust.
Gustul il capata de la lamaie si vanilie.
Puteti sa va serviti prietenele cu o dulceata de dovlecei, alaturi de un pahar cu apa rece. Cu siguranta va avea un succes deosebit.
 
 

Autor: Stiri.com.ro
Sursa: www.stiri.com.ro  Sambata, 5 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu