ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 10 iulie 2014

ÎNGRIJORĂTOR! Românii consumă de două ori mai multă sare decât doza normală
ÎNGRIJORĂTOR! Românii consumă de două ori mai multă sare decât doza normală Sodiul este un mineral vital care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, dar nici să abuzăm de el. Potrivit unui studiu realizat de medicul nutriţionist Cornelia Zugravu, și aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, un român consumă, în medie, 11 g de sare pe zi, ceea ce înseamnă dublu faţă de doza normală recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Excesul de sare este un factor favorizant pentru hipertensiunea arterială. Sinteza naţională "Evaluarea conţinutului de sare din alimente și a ingestiei de sare în România, în vederea reformulării produselor și corectării obiceiurilor alimentare" a calculat, în 2011, conţinutul de sare din câteva categorii de produse: fast-food, sosuri, mâncare gătită tip catering și gospodării individuale, scrie www.ziarulring.ro

Produsele fast-food, cele mai bogate
"Din analiza probelor s-a dovedit că nivelul de clorură de sodiu este variat, așa că nu toate tipurile de shaorma, burgeri, pizza sau alte produse au la fel de multă sare. Media de 1,36 g/100 g de produs este mai mare decât cea regăsită în mâncarea gătită în cadrul firmelor de catering sau acasă", explică medicul nutriţionist Cornelia Zugravu.

"Ascunsă" în ketchup și maioneză
"Au fost analizate probe de ketchup, maioneză și o a treia grupă, denumită generic "alte sosuri". Intervalul de variaţie a fost, pentru maioneză, de min. 0,7, max 1,62 g/100 g de sos, pentru ketchup: 0,85:2,44 g/100 g de sos și pentru alte sosuri 0,3:3,1g/100 g sos", explică medicul.

Mâncarea din restaurante, moderată
"Au fost analizate probe de supă/ciorbă, fel principal și salate din restaurante și unităţi de catering. Evident, fără ca acestea să fie anunţate anterior, pentru a nu distorsiona rezultatele studiului. Valoarea medie a sării în felurile de mâncare analizate a fost de 1,27 g/100 g", susţine nutriţionistul Cornelia Zugravu.

Mâncarea gătită, la control
"Similar probelor de mâncare din unităţile de alimentaţie publică, au fost analizate probe de supă/ciorbă, fel principal și salate gătite la domiciliu. Determinările s-au făcut din cratiţă, nu din farfurie, iar valoarea medie a sării a fost de 1,25 g/100 g", precizează dr. Zugravu.

Trucul ce îţi permite să reduci sodiul
Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni arată că am putea apela la un truc simplu pentru a reduce consumul de sare: oregano. Studiul s-a efectuat pe două grupuri de subiecţi, hipertensivi și hipotensivi, cărora li s-a oferit pâine cu multă sare și pâine cu mai puţină sare. Hipertensivii au preferat pâinea cu multă sare, iar hipotensivii, pe cea mai puţin sărată. Schimbarea a intervenit atunci când cercetătorii au adăugat oregano într-o pâine - în acest caz, ambele grupuri au ales pâinea cu un conţinut scăzut de sare.


 


Autor: Ziarulring.ro
Sursa: www.ziarulring.ro  Joi, 10 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu