ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 1 martie 2014

 Plantele medicinale pot fi extrem de periculoase
Plantele medicinale pot fi extrem de periculoase Poate crezi că plantele medicinale, spre deosebire de medicamente, pot fi administrate oricând și în orice cantitate. Totuși, ar trebui să te documentezi sau să întrebi un specialist înainte de a le folosi.
Majoritatea plantelor și a produselor naturale nu au efecte adverse, dacă sunt consumate conform indicaţiilor de pe prospect, în cazul produselor standardizate care se găsesc în comerţ. Atunci când sunt achiziţionate din alte surse și nu vin cu instrucţiuni de folosire, ar fi bine să întrebi un medic sau un farmacist specializat în fitoterapie.
Sunătoarea, reacţii cu 200 de medicamente

Preparatele cu mai multe componente prezente în cantităţi mici sunt mai puţin periculoase, decât dacă folosești o singură plantă. Farmacist Gabriela Ștefancu de la Imunostimplafar dă ca exemplu sunătoarea, care poate interacţiona cu nu mai puţin de 200 de medicamente de sinteză, printre care se numără antidepresivele, anticoagulantele sau contraceptivele orale. Astfel, un simplu ceai de sunătoare (mai ales dacă este consumat în mod constant) poate scădea eficacitatea medicamentelor.
Unul din efectele plantei este de a elimina substanţele toxice, dar și substanţele medicamentoase prezente în stomac. Astfel, acestea vor fi expulzate înainte de a fi asimilate. În cazul depresiei, farmacistul subliniază că această plantă are eficacitate terapeutică similară cu cea a antidepresivelor standard, în timp ce efectele secundare sunt mai puţin pronunţate.
Echinaceea, numeroase contraindicaţii

Echinaceea este o plantă miraculoasă în ceea ce privește stimularea sistemului imunitar. Totuși, are o sumă întreagă de contraindicaţii. Prima ar fi alergia la această plantă. Nici pacienţii cu boli autoimune nu o vor folosi pentru că afecţiunea lor este chiar funcţionarea în exces a sistemului imunitar. În cancer sau leucemie poate interacţiona cu tratamentul și scădea eficienţa lui. Nu este indicată folosirea ei nici în astm, pneumonie, diabet, anumite probleme ale stomacului. În caz de transplant se face tratament imunosupresor tocmai pentru ca noul organ să nu fie respins – așa că un stimulent nu este indicat. Interacţionează negativ și cu antibioticele și corticosteroizii.
Plante medicinale interzise pentru gravide

Există anumite persoane care vor evita cu totul tratamentele naturiste sau nu le vor face decât sub stricta supraveghere a unui specialist. Copiii mai mici de trei ani ar trebui să beneficieze doar de tratamente homeopate sau de ceaiuri dedicate special acestei grupe de vârstă. Concentraţiile pentru adulţi le-ar putea dăuna. Cele mai multe plante sunt contraindicate femeilor însărcinate. Unele ar putea să nu fie nocive, dar din lipsa studiilor serioase pe această temă, este mai bine ca ele să nu fie consumate în această perioadă. Același sfat se adresează și mamelor care alăptează.
Plante medicinale otrăvitoare recomandate ca medicamente

Farmacia naturii este, în multe cazuri, foarte eficientă. Efectele secundare sunt de obicei minime sau chiar inexistente. Totuși, calităţile terapeutice ale multor plante nu au fost încă cercetate suficient, de aceea există păreri radical diferite în privinţa eficacităţii unora dintre ele. Unele conţin elemente toxice, iritante, de aceea e bine să fie evitate sau administrate cu prudenţă și în cunoștinţă de cauză. Altele sunt cunoscute ca fiind otrăvitoare. Din păcate, există și cazuri de plante extrem de toxice, cum ar fi mărul lupului, care sunt recomandate călduros de către persoane fără pregătire medicală și în hăţișul internetului. Este bine, așadar, ca înainte de a le utiliza să vă consultaţi cu un specialist.

Autor: Unica.ro
Sursa: www.unica.ro  Vineri, 28 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu