ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 16 februarie 2014

ZECE beneficii ale mușetelului
ZECE beneficii ale mușetelului
In cautarea de noi tratamente naturale minune, uitam de plantele folosite in mod traditional in Romania pentru diferite afectiuni. De exemplu musetelul e pe nedrept dat la o parte de catre remedii naturiste sofisticate. Musetelul nu ar trebui sa iti lipseasca din casa, caci este un tratament eficient pentru afte, dureri in gat, probleme digestive, insomii sau cearcane. Iata 10 beneficii ale musetelului.

1. Musetel pentru dureri in gat
Nu se prea intampla sa treaca iarna fara sa te doara in gat. Pentru a calma durerile, fa inhalatii de doua trei ori pe zi cu musetel. Infuzeaza 10 minute un plic de ceai de musetel (si mai buna este planta uscata) intr-o cana cu apa. Poti folosi si o apa de gura cu musetel sau poti face gargara cu infuzie de musetel, atunci cand te doare in gat. Infuzia de musetel ajuta si la calmarea tusei.
2. Musetel pentru afte
Musetelul calmeaza inflamatiile mucoaselor, cum ar fi aftele. Infuzeza doua lingurite de flori de musetel uscat intr-o cana de apa fierbinte 10 minute. Strecoara si lasa infuzia sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a o bea.
3. Musetel pentru sistemul digestiv
Musetelul poate fi folosit pentru mai toate afectiunile sistemului digestiv, fie ca este vorba despre ulcer gastric, dureri de stomac, colici sau diaree. Musetelul calmeaza inflamatiile, aciditatea sau spasmele digestive. Folosit in mod regulat, musetelul are efecte bune si in caz de gastrita, boala Crohn si colita.
Bea o infuzie de musetel dupa fiecare dintre mesele principale. Pune un plic de musetel intr-o cana cu apa fierbinte si lasa-l la infuzat 10 minute. Pentru un rezultat mai bun, infuzeaza musetelul intr-un ceainic sau o cana cu capac. Astfel nu se vor pierde prin evaporare multe dintre substantele active.
Poti lua si comprimate cu musetel inainte de fiecare masa.
4. Baie cu musetel pentru reumatism
baie musetel reumatismMusetelul este folosit de sute de ani pentru a calma durerile cauzate de reumatism si artrita. Poti face o baie cu mustel sau te poti masa cu un ulei de musetel.
Infuzeaza timp de 15 minte un pumn de flori de musetel intr-un litru de apa. Pune acest amestec in apa din cada si stai 20 de minute.
Pune intr-un vas pe baie de aburi 10 g de flori de musetel proaspat in 100 g de ulei de masline. Incalzeste putin, stinge focul, acopera vasul si lasa 2-3 ore la macerat. Stoarce amestecul intr-o panza sau in tifon pus in mai multe. Pastreaza uleiul cu musetel intr-o sticluta si maseaza zonele dureroase de mai multe ori pe zi.
5. Musetel pentru conjunctivita
Utilizarea musetelului in caz de tulburari oftamologice este controversata. Ar fi mai bine sa discuti cu un medica inainte de a-l folosi.
Musetelul se foloseste in mod diferit pentru o simpla inflamatie a ochiului sau pentru conjunctivita infectioasa.
Daca ai ochii iritati, obositi, umflati sau daca ai cearcane, fa o infuzie timp de 15 minute dintr-o lingura de flori de musetel in 125 ml de apa fierbinte. Pune o compresa cu infuzie rece pe pleoape si lasa sa actioneze 20 de minute.

Pentru conjunctivita infectioasa, spala ochii cu o infuzie preparata dintr-o lingura de musetel intr-o ceasca de apa.
Poti folosi si picaturi de ochi cu extract de musetel.
6. Musetel pentru arsuri solare

Musetel arsuri solareMusetelul calmeaza arsurile superficiale ale pielii, in special cele cauzate de expunerea la soare. Foloseste un unguent pe baza de musetel sau amesteca, in parti egale, ulei esential de musetel cu un alt ulei vegetal si unge pielea.
Uleiul esential de musetel nu este recomandat in primele 3 luni de sarcina.
7. Musetelul destinde
Musetelul calmeaza contractiile musculare, destine si te ajuta sa adormi mai usor.
Respira ulei esential de musetel (3-5 insipratii) inainte de a te culca.
Aplica o solutie diluata de ulei esential de musetel cu ulei vegetal, in partie egale pe partile dureroase (umeri, gat).
Infuzeaza 60 g de flori de musetel intr-un litru de apa, timp de o ora. Pune apoi infuzia in cada si fa baie 20 de minute.
Uleiul esential de musetel nu este recomandat in primele 3 luni de sarcina.
8. Musetel pentru ciupiturile de insecte
Musetelul calmeaza mancarimile provocate de intepaturile de insecte. El poate fi folosit si in caz de lovituri sau zgarieturi, datorita proprietatilor sale antiseptice.
Pentru a calma mancarimile, aplica pe ciupitura de insecta ulei esential de musetel diluat in partie egale cu ulei vegetal.
In cazul ranilor sau al loviturilor, bea ceai de musetel, acesta va stimula cicatrizarea.
9. Musetelul reduce riscul de cancer
musetel dureri menstrualePotrivit unui studiu american, consumul regulat de ceai de musetel poate preveni si trata cancerul. Asta deoarece apigenina din compozitia sa incetineste multiplicarea celulelor canceroase si le face mai sensibile la tratament. Eficacitatea sa este mai crescuta in caz de cancer la san.
Bea in mod regulat ceai de musetel, pentru a profita de beneficiile sale.
10. Musetel pentru dureri menstruale
Durerile menstruale pot aparea diferit. La unele femei este vorba despre crampe in zona inferioara a abdomenului, iar la alte femei durerile sunt intense si le obliga sa ramana in pat. In acest caz, infuzia de musetel poate fi de folos.
Infuzeaza 10-15 minute 20 g de flori de musetel intr-un litru de apa. Pentru a preveni durerile, bea 2 cesti pe zi, cu o saptamana inainte de menstruatie. In momentul in care ai crize, bea incet infuzie de musetel, mai multe cani de-a lungul unei zile, pana la disparitia durerilor.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Joi, 13 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu