ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 16 februarie 2014

OREGANO, una dintre cele mai puternice arme ale naturii împotriva unui VIRUS
OREGANO, una dintre cele mai puternice arme ale naturii împotriva unui VIRUS
Carvacrolul, un compus regăsit în oregano, o plantă aromatică mediteraneană utilizată pentru condimentarea diferitelor alimente, este eficient pentru combaterea norovirusului, care constituie una dintre cele mai comune cauze pentru infecţii gastrointestinale însoţite de greaţă și vărsături.

Potrivit dailymail.co.uk, această substanţă chimică regăsită în oregano, dar și în cimbru, dezarmează virusul de învelișul său protector, o proteină externă rezistentă, făcându-l astfel mai vulnerabil și mai ușor de distrus.
"Carvacrolul ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor și, posibil, ca dezinfectant al suprafeţelor, mai ales în combinaţie cu alţi agenţi antimicrobieni", a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului, efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Arizona.
Norovirusul cauzează toxinfecţii alimentare și constituie o problemă mai ales în sanatorii, spitale, vase de croazieră și școli. Deși cu simptome neplăcute, cum ar fi durerile abdominale, greaţa și vărsăturile, infecţia trece de la sine, de obicei în câteva zile, dar se poate dovedi periculoasă pentru copii, persoane în vârstă sau care au probleme de sănătate.
Potrivit rezultatelor experimentelor, carvacrolul acţionează direct asupra capsidei, învelișul rezistent de proteine din jurul virusului, care protejează materialul genetic al acestuia.
Deoarece carvacrolul atacă elementele externe ale norovirusului, este puţin probabil că va declanșa dezvoltarea rezistenţei, consideră oamenii de știinţă.
Carvacrolul are proprietăţi bacteriostatice și bactericide, acţionând nu numai împotriva norovirusurilor, ci și a bacteriilor precum Salmonella typhimurium, Escherichia coli (inclusiv E.coli O157:H7) și Staphylococcus aureus.
Pe de altă parte, cercetătorii nu recomandă consumul de carvacrol sub formă de concentrat, deoarece cauzează o senzaţie de arsură și amorţeală a limbii.
Rezultatele cercetării au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Journal Of Applied Microbiology.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Joi, 13 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu