ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 8 februarie 2014

Vitamine la 'LEGĂTURĂ'. Ce proprietăţile extraordinare are o RĂDĂCINOASĂ de iarnă
Vitamine la 'LEGĂTURĂ'. Ce proprietăţile extraordinare are o RĂDĂCINOASĂ de iarnă  
Vă scapă de constipaţie și de problemele cu inima
Gospodinele îl folosesc pentru a da savoare supelor și tocăniţelor, dar medicii spun că în interiorul păstârnacului se ascunde o farmacie întreagă. Înrudită cu morcovul și alte rădăcinoase cu gust dulceag, această legumă are aceleași calorii cam cât o banană, 75 pe suta de grame.
Este bogată în antioxidanţi și fibre care ajută la reducerea colesterolului din sânge, previn obezitatea și constipaţia. Studiile cercetătorilor britanici au arătat că păstârnacul are calităţi antiinflamatorii, antifungice și anticancerigene, oferind protecţie împotriva cancerului de colon sau a leucemiei, scrie www.doctorulzilei.ro
Mai mult, acest „morcov alb” mustește de vitamina C, dar și de acid folic, vitamina B6, K sau E. Nu lipsesc din ecuaţie nici fierul, calciul, potasiul și fosforul. De altfel, potasiul contribuie la sănătatea inimii, contracarând efectele excesului de sodium.
Nu știi cum să îl gătești. Iată o reţetă dietetică:
Supă de păstârnac (4-5 porţii)
Doi cartofi potriviţi sau un singur cartof mare, patru-cinci rădăcini mari de păstârnac, un dovlecel mic, un sfert de varza albă, două cepe, un căţel de usturoi, sare, piper, o nucă de unt, o cană mică de lapte, două linguri de ulei, o linguriţă de mărar verde tocat mărunt. Legumele se curăţă, iar ceapa tocată și usturoiul se călesc ușor într-o lingură de ulei. Peste acest amestec se vor adăuga păstârnacul tăiat felii, varza fideluţă și dovlecelul bucăţi. Totul se va lăsa la înăbușit circa 10 minute, înainte de a se turna 1,5 litri de apă. Când amestecul clocotește, se vor pune cartofii tăiaţi în bucăţi. După 20 de minute se va trece totul prin blender, alături de unt, lapte și mărar.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Vineri, 7 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu