ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 16 februarie 2014

Doctor Menci, despre SALATA DE ICRE: 'Mare atenţie la icrele ce provin de la păstrăv'
Doctor Menci, despre SALATA DE ICRE: 'Mare atenţie la icrele ce provin de la păstrăv'
Carnea de pește, în comparaţie cu cea a speciilor de animale terestre, conţine o proteină ușor digerabilă și de calitate superioară, având un conţinut scăzut de colagen și echilibrat în aminoacizi, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Icrele, atunci când sunt preparate în casă, sunt un aliment hrănitor și benefic pentru sănătate.

Majoritatea pestilor au icre comestibile, cu cateva exceptii. "Cei mai cunoscuti pesti ai caror icre sunt toxice sunt: mreana, somnul pitic si mihaltul. Intoxicatia cu icrele acestor specii nu este grava, manifestandu-se prin greata, diaree si dureri de cap. Icrele de somn sunt neplacute la gust si relativ indigeste, provocand intoxicatii doar in cazul persoanelor sensibile", a scris profesorul Gheorghe Mencinicopschi pe doctormenci.ro.
Dezavantajele utilizarii alimentare a icrelor preparate acasa sunt destul de putine: au un continut relativ ridicat de colesterol (se consuma doar ocazional de care varstnici si de catre persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant), caviarul si icrele conservate au un continut destul de ridicat de sodiu si de clor (se va evita consumul de icre sarate in caz de hipertensiune, retentie hidrica, boli cronice degenerative),  icrele negre si cele rosii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consuma de persoanele ce sufera de guta sau hiperuricemie).
Mare atentie la icrele ce provin de la pastrav, deoarece pot fi infestate cu ouale celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.
Aceste icre trebuie sarate si obligatoriu congelate sau pestele tratat termic inainte de consum, pentru distrugerea parazitului. De asemenea, atentie si la icrele de stiuca, salau sau unele specii de somon.
Citește mai mult pe doctormenci.ro.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Miercuri, 12 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu