Ceașca de sănătate - Rozmarinul, leac pentru cei care muncesc sub stres |
Rozmarinul (Rosmarinus officinalia), o plantă aromatică folosită de
gospodine pentru a da gust mâncărurilor pe bază de cartofi și de carne
de miel sau de pasăre, face parte din topul celor mai solicitate remedii
naturiste.
Din vremuri îndepărtate, rozmarinul este folosit pentru a stimula
secreţia gastrică și pentru a combate balonările. Planta este un remediu
dovedit care contribuie la evacuarea bilei.
Acţionează benefic asupra sistemului nervos Un studiu recent menţionează că planta acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) și a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii. De asemenea, acţiunea plantei asupra sistemului nervos o recomandă în tratarea unor forme de astm bronșic. Tratează afecţiunile respiratorii Totodată, rozmarinul este un remediu recunoscut pentru proprietăţile antiseptice, fiind foarte bun în tratarea afecţiunilor respiratorii și în calmarea tusei provocată de răceală sau gripă. Are efecte remarcabile asupra memoriei Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie recomandă consumul rozmarinului pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire și pentru puterea sa de a stabiliza emoţiile. De aceea, ziariștii, studenţii, oamenii de afaceri, persoanele care depun eforturi intelectuale susţinute și muncesc contracronometru este bine să consume zilnic câte două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust. Elimină toxinele din organism Folosit sub formă de infuzie sau decoct, fără a face excese, rozmarinul este un excelent detoxifiant. Mierea de rozmarin, un leac celebru Mierea de rozmarin este un leac celebru folosit din vremea romanilor și până-n zilele noastre, ca aliat în afecţiunile sistemului respirator și nervos. Deliciosul îndulcitor se adaugă în ceaiul preferat pe parcursul anotimpului rece, pentru a preveni răcelile și gripa. Cum se prepară, cum se administrează Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de 250 ml de apă clocotită sau dintr-o lingură de frunze proaspete la un litru de apă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară și se consumă îndulcit cu miere. Tinctura : Se obţine prin macerarea a șase linguriţe de plantă uscată în 300 ml ţuică de secară. După 10 zile, soluţia se strecoară și se păstrează la rece, în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi. Bine de știut ! Remediile preparate din rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide, a celor care alăptează, dar și bolnavilor de epilepsie. |
Autor: Click.ro Sursa: www.click.ro Joi, 13 Februarie 2014 |
duminică, 16 februarie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu