ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 17 ianuarie 2014

Un medicament pentru răceală poate provoca leziuni hepatice grave
Un medicament pentru răceală poate provoca leziuni hepatice grave Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a recomandat miercuri limitarea dozei de paracetamol în analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se evita riscul de leziuni hepatice grave.
Paracetamolul este adesea folosit în combinaţie cu opioide, precum oxicodona, hidrocodona (Vicodin) și codeina (Tylenol codeină). Acum, FDA le cere medicilor să nu le mai prescrie pe cele care conţin mai mult de 325 de miligrame pe comprimat sau capsulă.
Agenţia a explicat într-un comunicat că nu există date medicale care să arate că administrarea unei doze mai mare de 325 de miligrame de paracetamol pe doză oferă beneficii suplimentare care să justifice riscurile crescute pentru sănătate.
Astfel, “limitarea dozei de paracetamol va reduce riscul de leziuni hepatice severe ca urmare a unei supradoze care poate provoca insuficienţă hepatică și necesita un transplant de organe sau ar putea conduce chiar la moarte”, afirmă Food and Drug Administration (FDA).
Agenţia a cerut în 2011 companiilor farmaceutice să limiteze doza de paracetamol la 325 miligrame per tabletă sau capsulă.
“Un număr mare de analgezice prescrise sau vândute fără prescripţie medicală conţin paracetamol, ceea ce crește riscul de supradozaj”, afirmă FDA, care reamintește de asemenea că paracetamolul consumat în combinaţie cu alcool crește riscul de leziuni ale ficatului.
FDA limitează la 4.000 de miligrame cantitatea maximă de paracetamol pe care un adult o poate lua în 24 de ore.
Paracetamolul este indicat pentru tratamentul febrei și durerii moderate. Spre deosebire de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, precum aspirina, el nu are proprietăţi antiinflamatorii și nu crește riscul de hemoragie.

Autor: Capital.ro
Sursa: www.capital.ro  Vineri, 17 Ianuarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu