ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Fisticul scade colesterolul și menţine inima sănătoasă
Fisticul scade colesterolul și menţine inima sănătoasă  
Fisticul conţine mai mut de 30 de vitamine, minerale și fitonutrienţi printre care: curpu, mangan și vitamina B6. Este singura “nucă” în a cărei compoziţie se regăsește o cantitate mai mare de luteina și zeaxantin – antioxidanţi responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi dăunători.
Sursă importantă de minerale
- Cupru – important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sănătatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corectă a ţesutului conjunctiv din oase și organe. Este, de asemenea, important pentru sănătatea cardiovasculară.
- Mangan – important în formarea oaselor și în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraţilor.
- Magneziu – regularizează temperatura corporală, permite contracţia nervilor și a mușchilor și sintetizează proteinele. Este important în metabolizarea vitaminei D.
- Potasiu – este vital pentru buna funcţionare a tuturor celulelor din organism. Deficienţa de potasiu poate conduce la hipertensiune arterială, apariţia pietrelor la rinichi, afecţiuni cardiovasculare și atacuri cerebrale.

Vitamina B6
30 de grame de miez furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobina și sintetizarea neurotransmiţătorilor precum serotonina și dopamina. Ajuta la menţinerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor ce însoţesc sindromul premenstrual.
Antioxidanţi
Radicalii liberi pot avea efecte negative asupra organismului, boli precum cancer sau afecţiuni cardiace. Antioxidanţii ajută la reducerea acestor efecte negative. Fisticul conţine fenoli, substanţă cu vaste proprietăţi antioxidante. Între alimentele ce conţin substanţe antioxidante, fisticul face parte din categoria celor care ocupă primul loc.
Fibre
Fisticul este o sursă bocată de fibre. Acestea ajută tractul digestiv absorbind apa și prevenind constipaţia, iar prin acestea, reduce riscul apariţiei hemoroizilor. Alte studii au dovedit că fibrele controlează glicemia și reduc riscul dezvoltării unor tipuri de cancer.
Alte beneficii:
- Scăderea colesterolului și protejarea sistemului cardiovascular (datorită antioxidanţilor, grăsimilor nesaturate și efectului vasodilatator al argininei);
- Ajută la regularizarea greutăţii corporale și la suprimarea apetitului și a absorbţiei grăsimilor.


Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Vineri, 6 Decembrie 2013
Citeste despre: : fistic beneficii fistic colesterol fibre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu