ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 4 august 2013

Uleiul de cătină, un panaceu pentru toate vârstele
Uleiul de cătină, un panaceu pentru toate vârstele
În urma cercetărilor efectuate de fitoterapeuţii români, s-a descoperit că arbuștii de cătină care cresc în ţara noastră conţin cantităţi importante de substanţe nutritive pentru organism, în comparaţie cu arbuștii care cresc în alte ţări europene și asiatice.
„Cătina este fructul care protejează imunitatea și memoria. În cazul persoanelor anemice și a celor care depun eforturi fizice și intelectuale, cătina, atât de bogată în vitamina C, este tonicul care le completează doza zilnică necesară.
Totodată, fructele de cătină  reprezintă o sursă extrem de bogată de săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu), de vitamine (A, B1, B9, C, E, F, D2, P, K), de proteine,de beta-caroten și de uleiuri esenţiale, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
Mai mult, specialiștii au constatat că un amestec de plante care conţine pulbere de cătină și de măceșe stimulează memoria, iar preparatul este mai eficient decât lecitina.
În același timp, fitoterapeuţii apreciază că uleiul de cătină albă face parte din categoria panacee. Încă din antichitate,cătina albă era un leac universal pentru strămoșii noștri. Și, cu timpul, s-a dovedit că opiniile înaintașilor erau corecte.
Pe lângă numeroasele preparate din cătină albă-delicioase și revigorante (sucuri, siropuri, gemuri, jeleuri), acest fruct este valorificat și sub formă de ceaiuri și de uleiuri vegetale. Vestitul ulei de cătină albă este un puternic antiseptic și cicatrizant.
De aceea, terapeuţii îl recomandă în tratarea arsurilor, escarelor, iritaţiilor provocate de expunerea la soare, în cazul persoanelor cu pielea foarte sensibilă. Rezultate foarte bune s-au remarcat prin administrarea uleiului de cătină în infecţiile cronice ale căilor respiratorii superioare, în fistule duodenale, în boala ulceroasă și în tot felul de fisuri cutanate. Acest ulei se poate prepara foarte ușor și în condiţii casnice.
În acest caz, din fructele foarte bine spălate se extrage sucul.
Ce rămâne (coaja și seminţele) se usucă și se macină prin râșniţa de cafea.Se măsoară gramajul, apoi se amestecă 200 g masă mărunţită cu 200 ml ulei de floarea- soarelui.
Preparatul se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de 21 de zile. În acest interval, zilnic se agită vasul în care stă acest amestec. După trei săptămâni, uleiul care s-a adunat deasupra maceratului îl scurgem într-o sticlă, pe care o astupăm cu un dop ceruit.
După separarea uleiului, borhotul se folosește la prepararea unui ceai polivitaminic, recomandat, în special, convalescenţilor și anemicilor, iar decoctul din seminţele cătinei este indicat persoanelor care vor să slăbească.
În privinţa uleiului ce se aplică pe răni, medicii recomandă pacienţilor ca zona afectată să fie bine curăţată înainte de aplicarea pansamentului îmbibat cu ulei. De asemenea, o cură cu astfel de ulei, câte 15 picături pe zi, administrate un interval de șase săptămâni, este foarte eficientă în infecţiile mucoasei genitale. În cazurile grave, în paralel cu picăturile, local, se aplică și tampoane stropite cu ulei. Sticluţele cu acest unguent trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecos.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 4 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu