ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 august 2013

Degetelul roșu, cel mai bun 'medicament' pentru inimă
Degetelul roșu, cel mai bun 'medicament' pentru inimă
Degeţelul roșu este o plantă originară din Europa Centrală și America de Nord, care crește și la noi în ţară, la marginea pădurilor. De asemenea, este cultivată și ca plantă medicinală, din ea extrăgându-se o substanţă numită digitalină, folosită la prepararea unor medicamente de neînlocuit în miocardiopatii și insuficienţă cardiacă.

Se recomandă tinctura glicero-alcoolică din degeţelul roșu, consumându-se câte 10-15 picături pe zi, timp de două, trei zile, urmate de un regim de întreţinere cu trei sau cinci picături pe zi. Tratamentul are o acţiune calmantă la nivel cardiac. Mai mult, această plantă face adevărate minuni în cazul circulaţiei sangvine deficitare.
Un diuretic excelent
Efectul diuretic al degeţelului roșu se datorează creșterii debitului cardiac și ameliorării circulaţiei sângelui în aparatul vascular, dar și prezenţei saponinelor și flavonoidelor. Degeţelul roșu se mai recomandă în afecţiuni ale aparatului urinar, retenţie de apă în organism, dar și contra depresiei nervoase, tulburărilor de somn și migrenelor. Proprietăţile terapeutice ale acestei plante sunt utile în ameliorarea bolilor precum icter, stază hepatică, reumatism acut, hidropizie, febră tifoidă și hipertrofia prostatei. De asemenea, degeţelul acţionează ca adjuvant și în afecţiuni precum pneumonia adulţilor și bătrânilor, edem pulmonar, astm simptomatic în urma leziunilor valvulare.

Reţete:
Infuzia se face din 0,2-0,8 g frunze proaspete în 180 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute în vas acoperit, se strecoară, se îndulcește după gust și se bea întreaga cantitate fracţionată în patru-cinci reprize pe zi.
Maceratul se pregătește din 0,1-0,6 g pulbere din frunze și 300 ml de apă, se macerează la rece timp de 12 de ore, se strecoară și se consumă întreaga cantitate în 24 de ore, fracţionată în patru-cinci reprize.

ATEN?IE!Degeţelul roșu se administrează pe durate scurte și sub control medical strict, în cazuri bine diagnosticate de insuficienţă cardiacă. Prelungirea tratamentului poate duce la acumulări în organism și intoxicaţii grave manifestate prin: rărirea pulsului la valori subnormale, greţuri, vărsături, diaree, ameţeli, sughiţuri, dureri de cap, uscăciune în gât, paliditate și convulsii.

Autor: Evz.ro
Sursa: www.evz.ro  Sambata, 17 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu