ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 august 2013

Cătina – ce conține și la ce e bună?


Cătina – ce conține și la ce e bună?
Multa vreme ignorata, catina este recunoscuta astazi drept unul dintre cele mai complexe remedii naturale si are multe beneficii pentru organismul uman. Originara din Asia, catina este obisnuita cu cele mai vitrege conditii: vant, frig, apa putina. Creste te miri unde, iar fructele, cele mai folosite in fitoterapie, se culeg incepand din octombrie.
Pro, dar si contra
Preparatele din catina asociate cu orice fel de tratament alopatic maresc efectul acestuia. E cicatrizanta, are efect imunomodulator, ceea ce o recomanda in tratamentul cancerului, este energizanta si stimuleaza apetitul sexual.

Oricat ar parea de ciudat, catina are si contraindicatii. Nu este recomandata bolnavilor de colecistita acuta, pancreatita sau diaree cronica. Din cauza continutului de fitohormoni, poate provoca in cazul unei supradozari prostatita adenomatoasa la barbati sau mastopatie la femei. Nici cei cu tensiune arteriala oscilanta n-ar trebui s-o foloseasca, pentru ca planta este mai excitanta chiar si decat decat cafeaua.
Poreclita “elixirul zeilor”, catina e doldora de calitati:
•contine vitamina C (buna pentru imunitate), complexul vitaminic B (contra bolilor hepatice) si vitamina P (antioxidanta, intensifica efectul vitaminei C);
•are un continut important de vitamina E (vitamina tineretii);
•in catina se gasesc 20 de microelemente minerale (calciu, magneziu, zinc, fier, molibden, aur etc.);
•are mult betacaroten (necesar ochilor);
•are 18 aminoacizi esentiali.

La ce e buna catina?
Preparatele din catina asociate cu orice fel de tratament alopatic maresc efectul acestuia din urma. In plus:
•este un cicatrizant puternic;
•are efect imunomodulator, ceea ce o recomanda ca adjuvant in tratamentul cancerului;
•energizant, ajutand la scurtarea perioadelor de convalescenta;
•stimuleaza apetitul sexual.

Stiai? Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesele si o cantitate de zece ori mai mare decat citricele. De asemenea, este mai bogat in betacaroten decat morcovul.
Sursa: Yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu