Cafeina
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Ceașca de cafea băută cu o oră mai târziu decât suntem obișnuiţi sau chiar o zi sărită în ritualul de savurare al cafelei ne poate induce dureri de sevraj. Unii oameni suferă de dureri de cap și dacă beau prea multă cafea, dar pragul dintre moderat și prea mult variază de la om la om, notează „iVillage“.
 
Cum să evităm durerea? Respectă programul de băut cafeaua și nu bea niciodată mai mult decât ești obișnuit.
 
Weekendul
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Din mai multe motive, unul fiind dormitul până târziu. Dacă ești un băutor de cafea, faptul că întârzii prima ceașcă poate avea efecte asupra ta (vezi punctul 1). Un alt motiv este că îţi ieși din ritmul cu care te-ai obișnuit: prea mult somn duce la dureri de cap.
 
 
 
Cum să evităm durerea? Păstrează rutina, bea cafeaua la ora la care ești obișnuit și încearcă să te trezești la ora obișnuită din timpul săptămânii, mai ales dacă ești predispus la migrene.
 
Calmantele
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Ibuprofenul sau aspirina luate de mai mult de două zile pe săptămână pot otrăvi organismul. Mai mult, durerea devine mai puternică pe măsură ce pastila își pierde din efect. Pe toate prospectele de medicamente împotriva durerii suntem anunţaţi la secţiunea „efecte adverse“ de durerea de cap. 
 
Cum să evităm durerea? Monitorizează cu atenţie câte medicamente iei și asigură-te că nu depășești limita de două ori pe săptămână.
 
Perna
 
Ce ne doare? Gâtul. 
 
De ce ne doare? Nu prea există cercetări ale oamenilor de știinţă despre perne, dar o pernă care îţi ţine gâtul aliniat cu coloana vertebrală te va ajuta să nu suferi de dureri. De exemplu, dacă dormi pe spate și folosești mai mult de o pernă, gâtul va fi îndoit toată noaptea și te va durea.
 
Cum să evităm durerea? Încearcă diverse perne până găsești una (sau mai multe) potrivită și care îţi ţine capul și coloana aliniate. 
 
SMS-urile
 
Ce ne doare? Gâtul. 
 
De ce ne doare? Atunci când scriem mesaje, tindem să ne încordăm mușchii sau să ne ţinem respiraţia. Tensiunea musculară rezultată se transformă în durere și nu doar în mâini, ci și la gât sau la umeri.
 
 
 
Cum să evităm durerea? Atunci când scriem SMS-uri, folosim mouse-ul sau tastăm la computer trebuie să încercăm să ne schimbăm des poziţia, să luăm mici pauze în care să ne relaxăm mușchii, să ne rotim umerii din spate în faţă sau doar să-i ridicăm și să-i lăsăm în jos de câteva ori. Abia apoi să ne întoarcem la muncă.
 
Statul jos pentru o perioadă lungă
 
Ce ne doare? Spatele. 
 
De ce ne doare? Cel mai rău lucru pentru șalele tale este sedentarismul. Statul jos pune o presiune mai mare pe discurile coloanei vertebrale, așa că, atunci când stai jos o perioadă mai mare de timp, mușchii, tendoanele și ligamentele se tasează. În timp, mușchii se slăbesc și presiunea pe coloană se mărește.
 
Cum să evităm durerea? Nu mai sta jos atât de mult. Mișcă-te! Plimbă-te câte un minut, întinde-ţi spatele. Dacă este posibil, întinde-te cu faţa la pământ și fă o flotare (sau două, sau mai multe). Așa vei scăpa de presiunea pe coloană.
 
Geanta sau servieta 
 
Ce ne doare? Spatele. 
 
De ce ne doare? O geantă grea cărată pe un singur umăr creează un dezechilibru în mușchii spatelui prin încordarea unei singure părţi a corpului.
 
 
Cum să evităm durerea? Mai scoate câte ceva din geantă, cară doar ce ai absolută nevoie și schimbă frecvent umărul pe care cari geanta. Sau, pur și simplu, treci la rucsac și poartă-l pe ambii umeri.
 
Șlapii
 
Ce ne doare? Talpa. 
 
De ce ne doare? Poate că arată bine, dar șlapii nu oferă deloc suport pentru scobitura și tendoanele tălpii. Din cauza lor ne dor și călcâiele și chiar genunchii și coapsele. Plus că șlapii lasă picioarele neprotejate și riscăm fracturi la degete, tăieturi și vânătăi.
 
 
 
Cum să evităm durerea?  Păstrează șlapii pentru piscină sau pentru plajă și caută un tip de pantof care susţine talpa piciorului și călcâiul, cum ar fi o sanda cu baretă în spate.
 
Prea puţin somn
 
Ce ne doare? Totul. 
 
De ce ne doare? Atunci când ești obosit, ești încordat și irascibil, fapt care accentuează orice durere pe care ai putea-o avea. Oboseala este principala cauză a migrenelor, iar somnul prost este asociat cu fibromialgia, o boală caracterizată de durere continuă a mușchilor, ligamentelor și tendoanelor.
 
Cum să evităm durerea? Dacă suferi de durere cronică e posibil să o calmezi prin îmbunătăţirea ritmului de somn. Dormi mai mult (pentru majoritatea oamenilor este de-ajuns un somn de 7-9 ore) și încearcă să păstrezi rutina somnului și în weekend-uri.
 
Fumatul
 
Ce ne doare? Totul. 
 
De ce ne doare? Fumatul poate acţiona ca analgezic, spun studiile, și poate reduce aproape orice durere, pe termen scurt. Însă fumătorii sunt supuși unui risc mai mare de a suferi de dureri cronice faţă de nefumători.
 
Cum să evităm durerea? Din cauza asta, și din nenumărate alte motive pe care le știm cu toţii, renunţă la fumat.