Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre alimentul controversat
Odinioară "demonizate" pentru că ar fi fost rele pentru
inimă, ouăle şi-au recâştigat titlul de aliment sănătos în ultimii ani,
pe măsură ce studii au stabilit că nu numai că sunt bune pentru muşchiul
cardiac, ci şi pentru pierderea kilogramelor în plus.

Oul, benefic sau dăunător pentru organism? Adevărul despre alimentul controversat (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Însă, recent, cercetătorii canadieni au publicat un studiu care ar putea din nou afecta "reputaţia" ouălor, informează dailymail.co.uk.
Studiul, la care au participat 1.200 de voluntari cu vârsta medie de 61
de ani, a sugerat că ouăle contribuie la crearea plăcii de aterom, o
substanţă ceroasă care blochează circulaţia în vasele sangvine şi este
asociată maladiilor cardiace. Astfel, prezenţa acestei plăci era mai
probabilă la persoanele care consumau cel puţin două ouă pe săptămână.
Cercetătorii dau vina mai ales pe gălbenuşuri.
Sunt însă ouăle cu adevărat rele din punct de vedere al colesterolului?

Cel mai recent studiu canadian, menţionat mai sus, contrazice actualele
teorii ştiinţifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic
Association. În urmă cu câţiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriţionist
la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca
subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia
că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de
colesterol din organism.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a
mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen
Bond.
Iar anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au
descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi,
triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape
două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau
fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.
Ouăle sunt "uzina de energie nutriţională"
În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai
sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele
noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult
seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe
sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este
asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi
infertilitate. Gălbenuşul de ou poate furniza 13 substanţe nutritive
esenţiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor,
potasiu, zinc etc.).
Care este cantitatea maximă admisă de ouă care se poate consuma?
Specialiştii britanici spun în prezent că oamenii pot consuma câte ouă
doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o
limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au
înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în
sânge.
În ceea ce priveşte studiul canadian menţionat deja, specialiştii spun
că placa de aterom începe să se formeze oricum după vârsta de 40 de ani.
În plus, cercetătorii canadieni nu au luat în considerare factori ce
ţin de stilul de viaţă, precum sportul şi dieta alimentară.
Ouăle îngraşă?
Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai
puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.
Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul că ouăle pot ajuta la
scăderea în greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au
participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun între a
mânca ouă sau un corn. Persoanele care au ales ouăle au consumat, în
medie, mai puţine calorii în restul zilei. Helen Bond spune că acest
lucru se întâmplă pentru că proteinele din ou oferă o senzaţie de
saţietate mai mult timp.
sursa;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu