Alimente pentru o viaţă sănătoasă. Dieta de iarnă pentru fiecare parte din tine! |
![]() Pentru sănătatea creierului Ceaţa și norii din perioada sezonului rece fac ca stocurile de serotonină, hormonul responsabil de buna dispoziţie, să scadă considerabil și să-ţi crească pofta pentru carbohidraţi. Mare atenţie la sursele de carbohidraţi deoarece, în loc să ajuţi creierul să funcţioneze la capacitate maximă și să fie mai productiv, te poţi îngrășa. Cerealele integrale, preparatele din orz și ovăz, fasolea, lintea, dovleacul și cartofii dulci sunt cele mai bune alimente pentru creier pe timp de iarnă. Apa are și ea o importanţă deosebită, ajutând la o mai bună oxigenare a creierului. Consumă cel puţin un litru de apă pe zi. Pentru sănătatea stomacului Și stomacul are de suferit mai mult în această perioadă. Mai ales că după postul Crăciunului urmează mesele îmbelșugate de sărbători. Prilej cu care, în loc de binemeritata relaxare în vacanţa de iarnă, te-ai putea confrunta cu arsuri și dureri persistente. De aceea, înainte de sărbători și în perioada imediat următoare, printre delicioasele preparate tradiţionale consumă și mere, struguri, orez fiert și pâine prăjită. Pentru sănătatea pancreasului Adoptând o alimentaţie sănătoasă îţi vei asigura și buna funcţionare a intestinelor. Mănâncă sfeclă, porumb, carne de pui, mazăre, cereale, brânză, iaurt, lapte, ouă, spanac, mere, banane și portocale. Acestea sunt cele mai bune alimente care-ţi protejează pancreasul în timpul iernii. Pentru sănătatea inimii Inima este pusă la mai multe încercări în anotimpul rece. Vântul puternic și temperaturile scăzute de afară duc la dereglarea bătăilor inimii și agravarea afecţiunilor cardiace. Ca să-ţi protejezi inima în timpul iernii e bine să consumi trei porţii de lactate pe zi. Cele mai indicate sunt laptele degresat, iaurtul și brânza dulce de vaci. Au un conţinut mai mic de grăsimi saturate și îţi menţin tensiunea la valoarea normală. Pentru sănătatea plămânilor Cele mai frecvente boli în această perioadă sunt cele pulmonare. Frigul determină îngustarea căilor respiratorii și apariţia bronhoconstricţiei. Mai exact, prin căile respiratorii circulă mai puţin aer, ceea ce îngreunează respiraţia. Rozmarinul, ceapa, scorţișoara, usturoiul, piperul, ardeiul iute, hreanul, mărarul, rozmarinul, broccoli, busuiocul și nucșoara au grijă de sănătatea plămânilor tăi în zilele friguroase. Pentru sănătatea ficatului și a bilei Cele două organe sunt expuse mai mult decât oricând tulburărilor severe. Trecerea de la alimentaţia săracă în proteine din timpul postului la cea bogată în grăsimi îţi poate provoca tulburări hepatice sau biliare. Le poţi evita consumând pește slab, carne de pui, soia, fasole, lapte și derivate din lapte cu un conţinut scăzut de grăsimi, ciuperci, morcovi, broccoli. Pentru sănătatea rinichilor Frigul este un inamic și pentru rinichi, dacă nu știi cum să-i protejezi de efectele temperaturilor scăzute. Bea măcar un litru de ceai pe zi, supe și ciorbe de legume. Spanacul, roșiile și castraveţii nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie. Deserturile din cacao, nucile, arahidele, coacăzele și smochinele sunt, de asemenea, foarte eficiente. |
Autor: Cancan Sursa: www.cancan.ro Luni, 19 Decembrie 2011 |
marți, 20 decembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu