ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

 Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer
Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Pe lângă faptul că aceste legume sunt săţioase și potolesc, rapid, foamea, vinetele conţin doar 23 kcal la 100 g parte comestibilă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie și nutriţie, precizează că cele mai recente studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depășesc așteptările. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol și antivirale. Acidul clorogenic accelerează metabolismul și inhibă aportul de glucoză în intestine.
Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi după varză, în terapia de prevenire a cancerului. Principalii constituenţi ai vinetei: conţinutul foarte ridicat de apă (93 la sută), multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) și minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și de iod) recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor și a celor cu bronșită, deoarece aceste legume fluidizează secreţiile.
De asemenea, substanţele amare din compoziţia vinetelor întăresc sistemul imunitar și creează o stare de liniște și de relaxare. Specialiștii recomandă persoanelor neliniștite și agitate să includă în meniul lor măcar de două ori pe săptămână preparate cu vinete: salate, mâncare și musaca. Și diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g).
Sucul vinetelor este foarte bun pentru curăţarea ficatului și pancreasului, pentru prevenirea cancerului și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire prematură. Mai mult, s-a constatat că vitaminele din unele legume, dar mai ales din compoziţia vinetei (A, B1, B2 și C) sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.
Datorită unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejează membranele celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi. În testele efectuate pe animale, s-a constatat că acest nutrient protejează și lipidele din membranele celulelor creierului.
Cum păstrăm vinetele în sezonul rece
Nutriţioniștii recomandă conservarea vinetelor prin coacere. S-a constatat că preparatele culinare cu vinete prăjite conţin substanţe toxice și cancerigene.

Vinetele coapte, curăţate și tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sănătoase de iarnă, care se păstrează în pungi la congelator.

Persoanele care ţin regim hiposodic pot prepara pentru iarnă vinete marinate cu usturoi.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu