ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Ce indicaţii are terapia cu vinuri

 Ce indicaţii are terapia cu vinuri
Ce indicaţii are terapia cu vinuri
Băut cu măsură, vinul combate anemia, oboseala, depresia și, în plus, protejează sistemul cardiovascular. Specialiștii spun că terapia cu vinuri poate fi urmată doar după un consult medical, deoarece în cazul unor afecţiuni este contraindicată.
Bogat în nutrienţi, vinul, fie că este alb, fie că este roșu, are efecte energizante, tonice, de stimulare a poftei de mâncare, a digestiei și a metabolismulului. De altfel, fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor cu tonus fizic și psihic redus, dar și celor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. „Vinul are un conţinut ridicat de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D și P), de minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan și crom) și de substanţe antioxidante, ceea ce îi conferă reale virtuţi terapeutice", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut și reflexoterapeut la Clinica Med-As din București.
?ine cont de faptul că terapia cu vinuri presupune consumul întocmai indicaţiilor medicului. De asemenea, trebuie reţinut că o astfel de cură nu este recomandată copiilor, femeilor gravide și persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie. Însă, dacă nu există contraindicaţii, poţi bea câte unul-două pahare de vin natural, alb sau roșu, pe zi.

Previne bolile de inimă

În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenoli, quercitină și resveratrol, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi, ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Mai mult decât atât, este deja recunoscut faptul că această băutură contribuie la prevenirea bolilor de inimă, precum ateroscleorza, dar și a afecţiunilor degenerative de tipul maladiei Alzheimer.

„Persoanele consumatoare de vin în cantităţi moderate prezintă un risc scăzut de apariţie a unor probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia, infarctul ori arteriopatia periferică. Aceasta deoarece vinul produce vasodilataţie, fluidifică sângele și ajută la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge și la creșterea celui bun", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Ingredient pentru produsele cosmetice

Un alt beneficiu al terapiei cu vinuri este faptul că favorizează regenerarea celulară de la nivelul pielii. De aceea, această băutură este folosită în centrele de înfrumuseţare în compoziţia unor preparate recomandate pentru menţinerea tinereţii tenului, pentru hidratare, pentru a preveni apariţia ridurilor și pentru a combate celulita. De asemenea, potrivit medicului Ruxandra Constantina, dacă faci baie cu vin cel puţin săptămânal (se pun două-trei pahare cu vin alb sau roșu în cada cu apă), vei constata că pielea va deveni mai fermă, mai elastică și mai catifelată.

Formule medicinale, în combinaţie cu plante

Vinul medicinal se prepară prin macerarea în vin roșu sau alb a unor plante cu calităţi terapeutice. Astfel, vinul de pătrunjel de exemplu, ce se prepară prin macerarea, timp de o săptămână, a rădăcinei și a frunzelor de pătrunjel în vin roșu natural, amestecat cu miere și cu oţet de mere, combate răceala, gripa, anemia și oboseala cronică. Pe de altă parte, vinul de mărar este de ajutor în caz de astm, de tulburări nervose sau de disfucţii sexuale, iar cel de mentă este recomandat persoanelor cu probleme digestive, cu tulburări nervoase ori cu paraziţi intestinali. „În cazul vinurilor terapeutice, cele două componente (vinul propriu-zis și planta adăugată) își potenţează reciproc acţiunea și, astfel, efectul terapeutic crește. Ele se administrează în doze mici, aproximativ 25 ml de câte trei ori pe zi, înainte de masă", explică medicul Ruxandra Constantina.

Pastilele cu resveratrol lungesc viaţa

Pe piaţă există diverse suplimente alimentare pe bază de resveratrol (una dintre substanţele antioxidante ce se găsesc în vinul roșu), care promit protecţie împotriva efectelor nocive ale poluării și ale stresului. De asemenea, se află în lucru o formulă de medicament pe bază de resveratrol ce promite tratarea obezităţii, diabetului, bolilor de inimă și cancerului. Produsul este dezvoltat de o companie farmaceutică americană în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate din Baltimore, SUA, iar cercetătorii spun că acest medicament activează o genă, numită SIRT1, ce ajută la menţinerea tinereţii și vitalităţii organismului.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 17 Septembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu