| Ce importanţă are sarea în alimentaţie |
Elementele nutritive din compoziţia ei ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a afecţiunilor tiroidiene. O persoană sănătoasă ar trebui să consume cel mult șase grame de sare zilnic. Hipertensivii pot opta pentru sare fără sodiu, dar îmbogăţită cu potasiu. O altă opţiune este sarea de mare. Deși suntem conștienţi de efectele nocive ale consumului de sare în exces pe termen lung (riscul de hipertensiune), doza zilnică recomandată (6 g) este foarte dificil de respectat. Aceasta în condiţiile în care alimentele de provenienţă industrial care ne ajung zilnic în farfurie sunt doldora de clorură de sodiu.Deși excesul de sare este asociat cu un risc crescut de îmbolnăvire (duce la boli de inimă sau de rinichi), nici deficitul nu face bine organismului (risc de retard mental, accident vascular cerebral, gușă endemică etc.). Deoarece în timpul verii transpirăm mai mult decât în restul timpului, corpul pierde cantităţi importante de minreale, inclusiv de sodiu. Pentru a preveni o serie de tulburări la nivel celular, această carenţă trebuie acoperită în cel mai scurt timp. Un prim semn al lipsei sodiului din corp sunt crampele musculare și stările de greaţă. „Sodiul este determinant pentru echilibrul electroliţilor din corp, împreună cu potasiul asigurând homeostazia osmotică. În plus, susţine funcţia nervilor, contracţia musculară și este esenţial pentru transportul prin membranele celulare al nutrienţilor", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București. Necesarul zilnic de sodiu este de numai 0,5 g, care provin din 6 g de sare. IODATĂ, previne apariţia gușei și retardului mintal În prezent, sarea este îmbogăţită cu iod, un element vital pentru buna funcţionare a glandei tiroide. Aceasta deoarece peste 80% din cantitatea de iod din corp se găsește la nivelul tiroidei, unde este folosit pentru sinteza hormonilor tiroidieni T3 și T4. Lista funcţiilor celor doi hormoni este lungă: cresc rata metabolismului, stimulează sinteza a numeroase enzime, stimulează tonusul și menţin ritmul cardiac normal. În general, carenţa de iod este asociată cu gușa endemică și apariţia cretinismului la făt. Beneficii neștiute ale sării - Are efect hipnotic și, prin urmare, ajută la reglarea somnului. - Ajută la prevenirea artritei gutoase. - Este un puternic antihistaminic natural. - Așezată pe vârful limbii, combate tusea seacă persistentă. - Are rol esenţial în stimularea libidoului. - Ajută la echilibrarea nivelului glicemiei. |
| Autor: Adevarul Sursa: www.adevarul.ro Marti, 5 Iulie 2011 |
miercuri, 6 iulie 2011
Ce importanţă are sarea în alimentaţie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu