ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 6 iulie 2011

Condimentele te scapa de boli

 Condimentele te scapa de boli
Condimentele te scapa de boli Dau gust mâncării și au importante efecte terapeutice, îmbunătăţind calităţile alimentelor și acţionând ca un veritabil medicament natural. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiș, expert în medicina tradiţională indiană, ne răspunde la cele mai importante întrebări despre condimente.
Când este indicat să condimentăm mâncarea? Anumite condimente pot fi adăugate în mâncare chiar de la începutul pregătirii.
În acest caz, ele transmit alimentelor efectele lor terapeutice și, astfel, legumele, cerealele și leguminoasele vor fi mai ușor digerabile.
Aceste condimente sunt: boabele de muștar, chimenul, coriandrul, dafinul, ienibaharul, cuișoarele, ienupărul.
În general, acestea sunt sub formă de seminţe și pot fi puse la fiert chiar nemăcinate.
Ce condimente se adaugă la sfârșit? Este vorba despre plantele cu frunze aromate: pătrunjelul, ţelina, mărarul, menta, tarhonul, leușteanul, busuiocul, salvia și cimbrișorul.
Ele își păstrează astfel proprietăţile terapeutice, completează savoarea condimentelor adăugate la începutul preparării și, dacă sunt în cantitate suficientă (peste o linguriţă de plantă uscată la o cană de alimente), susţin procesele naturale de vindecare.
Amestecurile de condimente gata preparate sunt la fel de eficiente? Atenţie! În amestecurile de condimente preparate în industria alimentară poate fi găsit glutamatul (E330), un întăritor de gust care adaugă o notă ușor acrișoară.
Încercaţi să evitaţi folosirea acestei substanţe, pentru că facilitează reţinerea toxinelor în corp, iar în doze mari poate fi cancerigen.
La persoanele alergice, glutamatul poate declanșa sindromul restaurantului chinezesc, cu senzaţii puternice de căldură și de constricţie a căilor respiratorii.
Salvie pentru plămâni
Salvia are un gust picant, amar, astringent, cu efect încălzitor. Are o acţiune stimulentă, diuretică, astringentă.
Infuzia de salvie reduce secreţiile excesive din corp și, astfel, curăţă plămânii, capul, gâtul, sinusurile și reduce transpiraţia.
Coriandru, împotriva pietrelor la rinichi
Are un gust picant, amar și dulce, cu efect răcoritor. Este un mijloc natural de stimulare a fluxului urinar și poate fi folosit atunci când la urinare apare senzaţia de usturime, din cauza nisipului sau a pietrelor.
Boabele măcinate se lasă la macerat în apă rece 4-6 ore. Se strecoară și se bea apa. De asemenea, este util în cazurile de balonări, greaţă sau vomă.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Luni, 4 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu