ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 20 iulie 2011

Analgezice care creează dependenţă

 Analgezice care creează dependenţă
Analgezice care creează dependenţă Abuzul de pastile poate distruge sănătatea: aspirina și ibuprofenul rănesc stomacul, antiinflamatoarele intense atacă inima, iar analgezicele puternice, pe bază de morfină, dau depedenţă.
Pastilele pentru dureri de cap, de spate sau de dinţi sunt tolerate de organism, însă, luate haotic, în cantitate prea mare sau în combinaţii nepotrivite, pot leza stomacul și ficatul. Aspirina este agresorul numărul unu al stomacului, iar paracetamolul este cel mai bine tolerat, cu cele mai puţine efecte adverse. Cele mai nocive sunt analgezicele puternice, pe bază de codeină și morfină, care dau dependenţă.
Pastile "bune" și analgezice "rele"
Există două feluri de pastile pentru dureri: analgezice antipiretice și antiinflamatoare (aspirină, paracetamol, ibuprofen, metamizol, ketoprofen și analgezice opioide (mai ușoare-cu codeină și mai tari, cu morfină). Acestea din urmă se eliberează doar în condiţii speciale, cu reţetă și sub strictă supraveghere medicală.
"Opioidele se prescriu pentru dureri foarte intense, care nu pot fi calmate prin alte mijloace. Ambele condiţii trebuie îndeplinite. Și durerea dentară este foarte intensă, dar medicul nu o va calma cu opioide", explică prof.dr. Ion Fulga, șeful catedrei de farmacologie din cadrul UMF"Carol Davila".
De cealalată parte, analgezicele din prima categorie (aspirină, paracetamol, ibuprofen), care se eliberează și fără prescripţie, pot fi dăunătoare dacă depășiţi doza indicată pe prospect.
Aspirina "distruge" stomacul, antiinflamatoarele, inima
Aspirina este extrem de agresivă pentru tubul digestiv: De altfel, este este interzisă gravi­delor, bolnavilor cu astm, insu­ficienţă renală sau hepatică. "Poate provoca dureri în capul pieptului, probleme renale, gastrite, agravarea gastritelor și a ulcerelor, putând merge, în cazul bolnavilor ulceroși, până la hemoragii digestive superioare", atrage atenţia farmacologul. O alternativă la aspirină este ibuprofenul, mai puţin iritant pentru mucoasa digestivă. Atenţie însă, poate da alergii severe.
Paracetamolul este cel mai bine tolerat de persoanele care au afecţiuni digestive, dar, în doze mari (mai mult de șase pastile pe zi), poate fi toxic pentru ficat. "Doza zilnică permisă este de șase pastile pe zi, dar nu luate toate odată, ci la interval de maximum o oră. Atenţie însă și la combinaţii: dacă luaţi paracetamol, nu luaţi și ibuprofen sau ketoprofen. Rămâneţi pe același medicament și, eventual, creșteţi puţin doza dacă nu trece durerea", recomandă specialistul.
Antiinflamatoarele puternice, precum ketoprofenul (Ketonal) sau Arcoxia irită mai puţin stomacul, dar, administrate pe timp îndelungat, pot "să atace" inima sau să agraveze bolile cardiovasculare. Deoarece reţin sarea în organism, pot crește tensiunea arterială și pot duce la formarea cheagurilor de sânge.
Limită: șase capsule de paracetamol și ibuprofen pe zi
Conform indicaţiilor de pe prospect, analgezicele se administrează astfel: aspirina-un comprimat la 6-8 ore, paracetamolul-1, 2 comprimate la 4-6 ore, ibuprofenul-1,2 comprimate la 4-6 ore, algocalminul: 1-2 comprimate pe zi, ketonalul: o capsulă pe zi, arcoxia: o caspulă pe zi.

RISCURI SEVERE
Medicamentele cu codeină sunt sedative și dau dependenţă
Bolnavii cu dureri intense de cap, de articulaţii (artrită) sau cei aflaţi în perioada de recuperare au nevoie de analgezice puternice, opioide, o perioadă mai îndelungată. Acestea conţin codeină, substanţă din familia morfinei, puternic sedativă, și pot da dependenţă. În urma tratamentului cu codeină pot apărea și greţuri, vărsături și constipaţie.
"Abuzul de medicamente opioide poate da dependenţă. Într-o primă etapă, pacientul ia un medicament pentru calmarea durerii, apoi crește doza pentru că i se pare că nu poate rezista făra el. Aceasta este dependenţa psihologică. Pe de altă parte, dependenţa fizică apare la pacienţii cu dureri puternice, atunci când medicaţia este întreruptă brusc, iar bolnavul intră într-o criza de durere, transpiră și are senzaţia de vomă, o stare similară sevrajului", precizează farmacologul Fulga.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Marti, 19 Iulie 2011

Un comentariu:

  1. foarte util articol. pentru mine sedativele sunt ca si o partida de pariuri sportive live. se incepe de la o incercare sau de la o pura curiozotate...si tot astepti capatul, dar descoperi ca este perpetuu. no finish...

    RăspundețiȘtergere