ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 20 iulie 2011

10 alimente pentru oase puternice

10 alimente pentru oase puternice
10 alimente pentru oase puternice O dietă bogată în calciu și vitamina D este secretul pentru a avea oase sănătose și puternice, potrivit health.com. Calciul fortifică oasele și dantura, în timp ce vitamina D îmbunătăţește absorbţia calciului și creșterea oaselor.
Acești nutrienţi sunt importanţi atât în copilărie, cât și la bătrâneţe. O cantitate mare de calciu și vitamina D în corp previne apariţia fracturilor și a osteoporozei, o boală caracterizată prin fragilitatea oaselor. Adulţi de până la 50 de ani ar trebuie să consume zilnic o doză de 1.000 de miligrame de calciu și 200 de unităţi de vitamina D, iar vârstnicii de peste 50 de ani au nevoie de o doza mai mare de 1.200 de miligrame de calciu și între 400 și 600 de unităţi de vitamina D.
Iată o listă de zece alimente din care poţi obţine acești nutrienţi importanţi pentru organism.
Iaurt
Majoritatea oamenilor obţin doza zilnică de vitamina D prin expunerea la soare, dar anumite alimente precum iaurtul ajută la stabilizarea nivelului de vitamina D din corp. O cană de iaurt este, de asemenea, o sursă bună de calciu. Consumă sortimentele de iaurt bogate în calciu și mai puţin cele de iaurt grecesc bogat în proteine, dar care conţine mai puţin calciu și vitamina D.
Lapte
Există un motiv pentru care bebelușii sunt hrăniţi cu lapte. O cană de lapte degresat are 90 de calorii, dar îţi oferă 30% din doza zilnică de calciu. Alege un tip de lapte îmbogăţit cu vitamina D pentru a obţine beneficii duble. Nu poţi să bei trei pahare de lapte pe zi? Încercă să îţi prepari un milkshake cu lapte și fructe.
Brânză
Doar pentru că brânză este bogată în calciu nu înseamnă că trebuie să mănânci în exces. Doar 45 de grame de brânză, adică aproximativ o felie de brânză cheddar conţine mai mult de 30% din doza zilnică de calciu, așa că trebuie consumată cu moderaţie. În plus, majoritatea tipurilor de brânză conţine o cantitate mică de vitamina D.
Sardine
Acești pești mici conţin niveluri surprinzător de mari de calciu și vitamina D și au un gust delicios în combinaţie cu paste sau salate.
Ouă
Deși ouăle conţin doar 6% din doza necesară de vitamina D, ele reprezintă o modalitate ușoară și mereu la îndemână de a obţine acest nutrient. Atenţie însă: nu consuma doar albușurile pentru a reduce calorii deoarece vitamina D se găsește în gălbenuș.
Somon
Somonul este cunoscut pentru că oferă o cantitate mare de acizi grași omega-3 care sunt foarte buni pentru sănătatea inimii, dar acest aliment este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina D.
Spanac
Dacă nu îţi plac produsele lactate, spanacul va deveni alimentul tău preferat din care poţi să obţii doza zilnică de calciu. O cană de spanac conţine 25% din doza de calciu necesară organismului, plus fibre, fier și vitamina A.
Cereale fortificate
Cereale fortificate conţin până la 25% din doza zilnică de vitamina D. Atunci când nu ai timp să gătești somon sau să stai la soare, cereale poate fi o modalitate gustoasă de a obţine vitamina D.
Ton
Tonul, un alt pește gras, este o sursă bună de vitamina D. O conservă de pește de 85 de grame conţine 154 de unităţi de vitamina D.
Varză
Ca și spanacul, acestă legumă verde este plină de calciu. O cană de varză conţine 25% din doza zilnică de calciu.
Pont
Un pahar de suc de portocale proaspăt nu conţine calciu sau vitamina D, dar ajută organismul să absoarbă acești nutrienţi. Studiile au demonstrat că acidul ascorbic din sucul de portocale poate ajuta la stabilizarea calciului în corp.


Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Marti, 19 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu