ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 3 iunie 2011

Ce grăsimi sunt sănătoase

Ce grăsimi sunt sănătoase
Ce grăsimi sunt sănătoase Nu de puţine ori ai auzit că dacă vrei să slăbești, trebuie să elimini în primul rând grăsimile. Numai că specialiștii sunt de altă părere. Există multe grăsimi bune, de care ai nevoie. Iată care sunt acestea.
Din dorinţa de a slăbi cât mai repede, ai renunţat la toate grăsimile, pe principiul că îngrașă. Dar specialiștii te avertizează asupra riscurilor majore la care te expui. Fără grăsimi îţi pui în pericol inima și buna funcţionare a tuturor organelor. Atunci cum slăbești? Tot nutriţioniștii te învaţă la ce să nu renunţi:
Uleiul de măsline – elixirul sănătăţii
În topul grăsimilor sănătoase se află uleiul de măsline, deoarece scade nivelul de colesterol „rău” din sânge, al trigliceridelor și controlează nivelul zahărului din sânge. Luat pe stomacul gol, dimineaţa, uleiul de măsline te va ajuta să te vindeci, dacă suferi de ulcer gastro-duodenal, de gastrită sau de afecţiuni biliare. Îl poţi adăuga în salate, în preparate ușoare cu orez, cu fasole verde sau cu alte legume. Poţi înlocui dressingurile pentru salate, pline de grăsimi cu ulei de măsline și cu oţet. În combinaţie cu legume și oţet, uleiul de măsline îţi va topi rotunjimile de pe abdomen și de pe șolduri.
Sfat! Dacă îl prăjești sau îl fierbi, uleiul de măsline se transformă într-o grăsime nocivă.
Fructele uscate înhibă apetitul
În fructele uscate ca nucile, alunele, migdalele și seminţele de dovleac, găsești grăsimi sănătoase, bune într-o dietă echilibrată. Ele conţin o mare cantitate de calciu, magneziu și potasiu care menţin oasele sănătoase și previn osteoporoza. 50 g de fructe uscate consumate zilnic întăresc sistemul imunitar și previn apariţia asteniilor și a anemiilor Pentru că ele au multe calorii, este bine să le mănânci la micul dejun. Amestecate cu cereale și cu iaurt sau înlocuind crutoanele din salatele de crudităţi, nucile sau migdalele îţi vor furniza o cantitate de grăsimi care înhibă pofta de mâncare până la prânz.
Sfat! Alunele, nucile, seminţele sunt sănătoase dacă le mănânci neprăjite. Dacă le iei pe cele prăjite cu sare, ai intrat pe terenul grăsimilor nocive.
Peștele pentru un prânz complet
Tocmai conţinutul ridicat de Omega 3 a adus peștele pe „lista celebrităţilor” în diete. De ce? Pentru  că acest oligoelement protejează inima și sistemul hormonal și luptă eficient împotriva colesterolului „rău”. Somonul, macroul, tonul sau sardinele sunt tipurile de pește recomandate, deoarece au o carne săţioasă, care potolește foamea fără să-ţi încarce sistemul digestiv.
Sfat! E bine să eviţi peștele afumat sau cel conservat în ulei deoarece au de două ori mai multe calorii decât cel proaspăt.
Cărnurile, bune în diete
Carnea de pui sau cea de curcan sunt o sursă importantă de grăsimi bune, cu condiţia să nu le consumi zilnic și să le asociezi cu salate de legume. Dacă le prepari la grătar sau pe aburi îţi ţin de foame până la următoarea masă. Aceste tipuri de carne conţin puţine calorii în comparaţie cu altle. 100 g piept de pui are 165 kcal, iar 100 g curcan conţine 159 kcal. Important este să înlături pielea când pregătești carnea pentru că are multe grăsimi rele.
Sfat!Carnea de curcan și cea de pui sunt mai slabe decat cele de vită și de porc. Dacă sunt însă prăjite conţin mai multe grăsimi decât acestea din urmă.
Meniul tău zilnic cu grăsimi
În fiecare aliment găsești o anumite cantitate de grăsimi care se măsoară în grame. Zilnic ar trebui să aduni în meniul tău 60 g de grăsimi bune. Poţi să alegi din acest tabel ce îţi place, cu condiţia să mănânci cât mai multe la masa de dimineaţă și la cea de prânz:
50 g migdale = 22,5 g grăsimi
200 g piept de curcan = 7,6 g grăsimi
10 g ulei de măsline = 10 g grăsimi
200 g piept de pui = 7,2 g grăsimi
200 g somon = 8,8 g grăsimi
200 g păstrăv = 17 g grăsimi

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Vineri, 3 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu